mjesto za top banner

NIŠTA OD DOGOVORA

29. VELJAčE 2008. 21:28h

Sisački sindikat odbio prijedlog CMC-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sindikat metalaca neće pristati na novi prijedlog Programa zbrinjavanja viška radnika u CMC-u jer se njime krši socijalni sporazum.

Glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkom CMC-u Mato Somić priopćio je da je Uprava sindikatima danas dostavila novi prijedlog Programa zbrinjavanja 303 radnika viška, što je za 104 manje nego u programu od 21. veljače, kad ih je bilo 407.

U povodu nove ponude Somić je izjavio da Sindikat ne će pristati na taj prijedlog jer se ne slaže sa smanjenjem broja radnika, budući da novi vlasnik time krši socijalni sporazum koji su s njim potpisali sindikati, i koji istječe u travnju 2010.

Uprava je u novoj ponudi navela da je ''CMC'' u bivšoj Valjaonici cijevi zatekao prevelik broj radnika u vrlo složenim tržišnim uvjetima, što umanjuje njegovu konkurentnost. Kao uzroke nastanka viška radnika Uprava je ističe povećane tekuće troškove proizvodnje, nagao porast cijena plina i struje i povećane cijene troškova rada, zbog čega se mora reorganizirati proizvodnja i smanjiti broj radnika, jer rast troškova ne odgovara ugovorenim narudžbama za prodaju.

Uprava tvrdi da je broj radnika prevelik

U ponudi Uprava navodi da je tvornica 1. veljače ove godine zapošljavala 1382 radnika, da je po iskazanim potrebama pogona za ispunjenje plana proizvodnje i poslovanja potrebno 1070 radnika te da su tehnološki višak 303 radnika, od kojih je najveći broj, 93, u Pogonu bešavnih cijevi.

Najveći broj radnika proglašenih viškom, 278, imao bi pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje, 15 bi otišlo u invalidsku, a 10 u starosnu mirovinu.

U ime sindikata bivše sisačke Željezare Somić je najavio da će sindikati postaviti pitanje odgovornosti Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je Valjaonicu cijevi prodao švicarskoj tvrtki CMI, podružnici velike američke metalurške tvrtke CMC. Kupoprodajni ugovor s novim vlasnikom u suprotnosti je sa socijalnim sporazumom koji su sindikati sklopili s CMI-om u travnju 2007., po kojemu novi vlasnik jamči ostanak 1209 radnika Valjaonice cijevi i 207 radnika Remonta Caprag ili ukupno 1416 radnika na rok od tri godine, podsjeća Somić.