mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 21:11h

Škabrnjani doslovce potjerali romsku obitelj: Iskopali rov i podigli ogradu

Foto

Hrvatska
3

Tekst

Romska obitelj Đanija danas je napustila Škabrnju i zemljište na kojem su živjeli posljednjih dva mjeseca, piše Večernji list. Bijes mještana protiv romske obitelji eskalirao je na praznik kada su održali prosvjed.

Mještani su obitelj Đaniju optužili za krađe, ostavljanje smeća, obavljanje nužde po njivama te im zamjerali što na svom posjedu velikom 4400 kvadrata namjeravaju skladištiti otpad. Tvrdili su kako je obitelj Đanija ovdje ilegalno i nema nikakve papire. 

Obitelj Đanija je isticala kako je zemljište kupila legalno i kako imaju sve potrebne papire. No, mještani nisu stali samo na vrijeđanju i prijetnjama već su iskopali rov i podigli ograde oko okolnih posjeda koja graniče sa zemljištem obitelji Đanija. Prijetili su i zatvoriti prolaz ukoliko se obitelj Đanija ne iseli.

Romska je obitelj odlučila popustiti te je uz pratnju policije danas napustila Škabrnju, a namjeravaju se vratiti u Slavoniju. Najavili su kako će tužiti načelnika Luku Škaru zbog vrijeđanja, a on je poručio kako se obitelj može vratiti kada sredi vlasničke papire. Mještani Škabrnje su Rome ispratili pljeskom.