mjesto za top banner

U HOTELU MARJAN

23. VELJAčE 2008. 14:00h

Skup maslinara - Maslina Split 2008.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na skupu maslinara u Splitu pregledano je 1000 uzoraka maslinovog ulja, a zlatne medalje za najbolju kvalitetu dobilo je 350 uljara.

Na ovodišnjem skupu u Splitu sudjeluje oko 500 maslinara iz gotovo svih zemalja Sredozemlja te maslinari iz Novog Zelanda, Kanade i Australije.

U ime pokrovitelja, predsjednika Republike Stjepana Mesića, susret "Maslina Split 2008." otvorio je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Splitsko-dalmatinka županija i hrvatska Vlada daju apsolutnu potporu razvoju i unapređenju maslinarstva kroz kredite te raznim poticajima, istaknuli su, pozdravljajući okupljene maslinare, župan Ante Sanader i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković.

Na tradicionalnom skupu maslinara u Splitu pregledano je 1000 uzoraka maslinovog ulja, a zlatne medalje za najbolju kvalitetu dobilo je 350 uljara.

Skup maslinara u Splitu i ove godine organizirao je Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, čiji je predsjednik Sinaj Buljubašić upozorio kako je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj sa dvije litre po glavi stanovnika među najmanjima u Europi.

Naime, prosjek potrošnje maslinovog ulja u drugim sredozemnim državama je oko 20 litara po glavi stanovnika.

Trenutačno u Hrvatskoj ima šest milijuna rodnih stabala maslina i četiri milijuna zapuštenih maslina koje treba obnoviti, istaknuo je predsjednik Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije.