mjesto za top banner
AUTOR: Ivan Kralj
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

7. VELJAčE 2012. 21:14h

Snijeg je, pa? Nitko nije kriv.

 Zeljko Kerum

Foto

Hrvatska
1

Tekst

"Nesposoban si! Spasi grad i otiđi! Daj ostavku“ -  govorili su splitskom gradonačelniku Željku Kerumu Splićani i političari ljuti zbog pravog snježnog kaosa u kojem se našao `najlipši grad na svitu`. Gradonačelnik se branio kako je žrtva politikanstva, ali i varljive vremenske ćudi. Jer zaista nije uobičajeno da jedan mediteranski grad završi u ovakvom snijegu.

Iako je  ljutnja Splićana na Keruma kao zapovjedno odgovornog razumljiva, je li i opravdana? Što je mogao i trebao učiniti Kerum? Pravodobno očistiti grad? Čime?  Otkud Splitu zimska služba -  gdje su ralice i hangari s tonama soli? Bit će svakako onih koji će sada pitati zašto Split nije na vrijeme nabavio potrebnu zimsku logistiku…Zamislite da je Kerum lani, negdje tamo u svibnju kada prvi Splićani otvaraju sezonu picigina na Bačvicama, raspisao hitan natječaj za kupnju ralica u vrijednosti, recimo, četiri - pet milijuna eura? Nađite tog Splićanina, a da ne govorimo o Kerumovim političkim protivnicima, koji bi podržao tu kupovinu.  Splićani kao Splićani, dišpetni, tvrdoglavi i zajedljivi, proglasili bi gradonačelnika ludim. I ne bi ih krivili zbog toga.

Zaista, po kojoj bi to logici Split u pričuvi trebao imati 20-ak ralica i hanagare s tonama soli? Kad je to u Splitu pao ovakav snijeg?  Stari Splićani, koji imaju i više od 90 godina, kažu da se ne sjećaju ovakvog vremena.

Osim toga, kada običan Splićanin prigovara Kerumu što nije na vrijeme pripremio grad za ovakvo snježno nevrijeme zapravo prigovara i sebi. Jer nije ni on na vrijeme kupio zimske čizme, zimske gume ili lance. Da su Splićani sami bili spremniji na snijeg, situacija bi u gradu bila puno bolja.

I zato je Kerum bio sasvim u pravu kad je rekao: „Pao je snijeg i nitko nije kriv. Svatko se snalazi kako zna“.