mjesto za top banner

2. SVIBNJA 2012. 12:55h

Studenti: Mrsić mlade obrazovane Hrvate tjera u inozemstvo!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu ocijenila je potpuno neprihvatljivom najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa...

"Ovim najavama se, najblaže rečeno, minorizira rad, trud, odricanje i novac koje studenti i mladi visokoobrazovani ljudi ulažu ili su uložili tijekom svojih studija", objasnili su iz Studentskog zbora dodajući da studenti prihvaćaju aktualni trenutak globalne krize i recesije. "Ne možemo se pomiriti s činjenicom da se baš sa mladim visokoobrazovanim ljudima, za koje nerijetko iz usta političara čujemo kako na njima ostaje budućnost naše zemlje, planira postupati na navedeni način kojim ih se pod krinkom stjecanja iskustva omalovažava i potencijalno izrabljuje za naknadu od 1.600 kuna mjesečno", ističe predsjednik Studentskog zbora Danko Relić.

Studentski zbor smatra da bi se ovom mjerom na umjetan način smanjila nezaposlenost, a uvelike pospješio trajni odlazak mladih izvan granica Hrvatske. Posebnu pozornost predstavnici zagrebačkih studenata skreću na deficitarna zanimanja koja zahtijevaju polaganje stručnog ispita nakon stjecanja odgovarajućeg radnog iskustva.

"Pitanje koje se nameće samo od sebe je zašto bi se jedan srednjoškolac odlučio na fakultetsko obrazovanje gdje će steći znanja i vještine za deficitarno zanimanje, ali isto tako uložiti puna vremena, truda i novca kada će nakon završetka studija biti u potpunosti podcijenjen i demotiviran", pita se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je pozvao ministra Mrsića i Vladu da u potpunosti odustanu od najavljene mogućnosti zakonskog rješenja.

"Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu stoji na raspolaganju za konstruktivnu raspravu 0 navedenoj temi u nadi da ce se naći rješenja koja bi u većoj mjeri zadovoljila sve kojih se najavljene promjene tiču", zaključili su zagrebački studenti. (Mediaservis)