mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 10:48h

Svjedokinja: Sanader nije nametao stav ostalim članovima Vlade

Ivo Sanader

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na suđenju za aferu INA-MOL svjedočila je Zdenka Pogačić, bivša predstojnica Ureda za zakonodavstvo u Sanaderovoj Vladi. Navela je da su izmjene međudioničarskog ugovora INE i MOL-a jednoglasno prihvaćene.

Pogačić je nazočila sjednicama Vlade i užeg kabineta na kojima se odlučivala sudbina INE. O novom međudioničarskom ugovoru s mađarskim MOL-om raspravljalo na užem kabinetu Vlade. Prisjetila se da su u prosincu 2008. na sjednici članovi Vlade prihvatili izmjene ugovora. Konačna odluka kojom su upravljačka prava predana MOL-u pala je na sjednici u siječnju 2009. godine.

"Na sjednicama užeg kabineta i na sjednicama Vlade nitko nije izražavao javno protivljenje ili dovodio u pitanje treba li broj članova Uprave biti veći od šest, treba li broj Nadzornog odbora biti sedam ili devet. Dakle, nitko od članova nije iskazivao svoje protivljenje", istaknula je Pogačić.

Odgovarajući na pitanja Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković, svjedokinja je negirala da je bivši premijer utjecao na članove Vlade, već je, tvrdi, samo dao smjernice.

"Na svim sjednicama kojima sam nazočila nisam svjedočila nametanju nekog stava, nekog zaključka ili sugeriranju kakva bi odluka trebala biti", rekla je Pogačić.

Navela je da su se u Ministarstvu gospodarstva donosile izmjene međudioničarskog ugovora, a na sastancima su najglasniji bili potpredsjednik Polančec i ministri Šuker i Matulović Dropulić. Najburnije su, tvrdi, bile rasprave o izdvajanju plinskog poslovanja zbog osobnih neslaganja Šukera i Polančeca, koji je i vodio pregovore s MOL-om s odvjetničkim uredom Marković. Suđenje se nastavlja sutra. (Mediaservis)