mjesto za top banner

10. TRAVNJA 2012. 21:41h

U povjerenstvu za sukob interesa dvoje iz vlasti i opozicije, tri nezavisna

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Novo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa trebalo bi biti imenovano do ljeta. Ministarstvo uprave napisalo je novi Zakon o sukobu interesa koji čeka "ocjenu" Europske komisije.

Dobije li "prolaz", ići će se u osnivanje novog povjerenstva koje će činiti sedam članova, dvoje iz vlasti, dvoje iz opozicije te tri nezavisna člana. Ključnu ulogu imat će povjerenik koji će se, kao i nezavisni članovi, birati u Saboru nakon javnog natječaja. Uloga povjerenika bit će da samostalno daje zaključke je li dužnosnik u sukobu interesa, a konačnu će odluku potom donositi povjerenstvo na čijem će čelu biti oporbeni zastupnik.

Osnivanje Povjerenstva važan je korak s obzirom na to da je sada na snazi staro povjerenstvo u krnjem sastavu jer neki njegovi bivši članovi više nisu saborski zastupnici, koje može tek prikupljati dokumentaciju o dužnosnicima, a ne donositi i odluke. Drugim riječima, već mjesecima nitko nema ovlasti odrediti je li neki dužnosnik u sukobu interesa, a potom ga po potrebi i kazniti.