mjesto za top banner

21. VELJAčE 2012. 12:26h

U Varaždinu novi ciklus edukacije za energetske savjetnike

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Od 22. veljače do 1. ožujka 2012. godine u Varaždinu će se u sklopu UNDP-ova projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" i sustavnog gospodarenja energijom u hrvatskim gradovima i županijama provoditi drugi ciklus edukacije za energetske savjetnike. Pritom će se educirati čak 26 novih djelatnika varaždinskih osnovnih škola, što će zajedno s polaznicima prvog tečaja održanog u siječnju u konačnici predstavljati gotovo šezdeset educiranih energetskih savjetnika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola.
 
Polaznici su tečaja, osim djelatnika škola, i zaposlenici lokalnih i regionalnih uprava s predznanjem iz područja strojarstva, elektrotehnike, građevine ili arhitekture, ukupno njih 36. Kako je riječ o osobama s temeljnim tehničkim predznanjem, tečaj je koncipiran na način da pruži uvid u sva tehnička znanja povezana s uporabom energije u zgradarstvu, na stručnoj razini. 
 
Tečaj je i ovaj put podijeljen u dva dijela, a svaki traje po dva dana. U prvom dijelu obrađuju  tematske cjeline poput toplinske zaštita zgrada, grijanja, ventilacije i hlađenja stambenog prostora dok se u drugom uči o pripremi potrošne tople vode i obnovljivim izvorima energije u kućanstvu, električnoj energiji u kućanstvima, ekonomici u energetici, energetskom pregledu zgrada te vještinama komunikacije. Predavači na seminaru renomirani su stručnjaci iz tih područja.
 
Prvi dio tečaja održava se od 22. do 23. veljače u prostorijama Elektrostrojarske škole u Varaždinu, dok se drugi dio tečaja održava od 29. veljače 1. ožujka, osim u Elektrostrojarskoj,  i u varaždinskoj tvrtki Solvis. Posljednji dan tečaja polaznici polažu test te, ako zadovolje, dobivaju potvrdu energetskog savjetnika. 
 
Tečaj organiziraju Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
 
Varaždinska županija, inače, već dugi niz godina provodi energetsku učinkovitost u svojim školama te na taj način promovira obnovljive izvore energije kao energetsku budućnost.