mjesto za top banner

30. TRAVNJA 2012. 13:21h

U Vinkovcima pokrenuta peticija protiv rušenja rodne kuće Ivana Kozarca

Potpisivanje peticije protiv zabrane pušenja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Vinkovcima je pokrenuta peticija protiv rušenja rodne kuće Ivana Kozarca...

Činjenica da rodna kuća Ivana Kozarca nije zaštićena kao kulturno dobro pa nije ni u Registru kulturnih dobara, niti su je vinkovačke vlasti proglasile zaštićenim dobrom na lokalnoj razini, rezultirala je građanskom inicijativom čiji je cilj spriječiti daljnje propadanje i rušenje rodne kuće Ivana Kozarca, te zahtjevom za stavljanje ovog objekta u zaštitu kao kulturnog dobra od lokalnog značaja. Marina Budimir, ispred građanske inicijative...

"U samo četiri dana svojim potpisima više od 1500 građana potvrdilo je naš zahtjev. Naglašavamo kako najmanje odgovornim smatramo gospodina Bosiljka Stanića koji je kupio nekretninu za koju Grad Vinkovci nije iskazao nikakav interes. Napominjem kako smo naš zahtjev uputili Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, a ovaj tjedan isti ćemo predati, zajedno s peticijom, Gradskom vijeću i Gradonačelniku Vinkovaca", rekla nam je Budimir.

Poznati vinkovački poduzetnik Bosiljko Stanić, inače poznat kao vlasnik lanca trgovina i mjenjačnica, rodnu kuću Ivana Kozarca doista namjerava srušiti jer je u lošem stanju, a umjesto stare, izgradit će 'ljepšu i stariju' Kozarčevu kuću.

Na upit može li nešto poduzeti u vezi s najavom da će se, zato što nije pod zaštitom, rušiti kuća književnika Ivana Kozarca u Vinkovcima, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prošlog je tjedna rekla kako se nada da "bageri već nisu odradili posao" prije nego što vidi o čemu se radi. (Mediaservis)