mjesto za top banner
AUTOR: N.Š.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. SVIBNJA 2012. 18:16h

Ulazak na francusko tržište otvara vrata svjetskom tržištu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Francuske u Hrvatskoj HGK je organizirala seminar na temu "Kako poslovati s Francuskom", a odazvalo se 115 tvrtki. Na seminaru je bio i Jérôme Pasquier, veleposlanik Francuske u RH.

- Francuska je drugo najveće gospodarstvo u EU te je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Šesti je najveći ulagač u RH, na osmom je mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni RH s inozemstvom, sedmi u ukupnom hrvatskom izvozu i deveti u ukupnom uvozu, te na šestom mjestu prema broju turista, kojih je 400.000 lani posjetilo Hrvatsku- istaknula je Sunčanica Skupnjak Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK te nadodala kako je Hrvatska prva zemlja izvan EU koja je s Francuskom sklopila takvo partnerstvo.

Hrvatsko- francuska gospodarska suradnja ima najveće mogućnosti za povećanju u području brodogradnja, turizma, farmaceutike, graditeljstvu, energetici i prehrambenoj industriji.

Zamjenik veleposlanika RH u Francuskoj Goran Štefanić najavio je kako će se na jesen održati festival Hrvatsku u Francuskoj koje je osim kulture, prošireno na gospodarstvo, znanost i sport. Predviđen je i gospodarski forum u studenom u Parizu i skup o francuskim iskustvima u organiziranju klastera.

Jadranka Guy govorila je o svojim iskustvima o poslovanju s francuskim partnerima te napomenula kako je ulazak na francusko tržište ujedno ulazak na tržište cijeloga svijeta. Tvrdi kako francusko tržište voli inovacije i nove proizvode, a razvijena je i internetska prodaja. No, za ulazak na francusko tržište potrebna je temeljita priprema koja može trajati i pola godina, a vrlo je važan i odlazak na sajmove.