mjesto za top banner
AUTOR: javno112
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

KB SESTRE MILOSRDNICE

25. RUJNA 2009. 13:29h

Uspješna prva operacija liječenja epilepsije

Foto

Hrvatska
1

Tekst

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade.

U Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica danas je uspješno obavljena prva neurokiruška operacija u liječenju epilepsije u Hrvatskoj, koju je kod 48-godišnjeg bolesnika sa epilepsijom od pete godine života, izveo jedan od najvećih stručnjaka u tom području i predstojnik bonnske Klinike za neurokirurgiju prof. Johannes Schramm.

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade koji ih onemogućavaju u svakodnevnom životu, što je bio slučaj sa prvim operiranim hrvatskim bolesnikom koji je u 15 je godina, unatoč lijekovima, imao stalne napade.

Operaciji je podvrgnut pošto je mu je prijeoperacijskom obradom u Centru za epilepsije "Zagreb", koji se nalazi u Vinogradskoj bolnici, ustanovljena dijagnoza tzv. skleroza hipokampusa, koja je odgovorna za izazivanje epileptičkih napada.

-.--.-
Prof. Johannes Schramm, čiji centar spada među tri vodeća svjetska centra za operacijsko liječenje epilepsije, primjenjuje operativnu metodu kojom se otvara sljepoočni režanj mozga te ulazi duboko u njegovo područje i odstranjuje dio veličine 1-1,5 centimetra, tzv. hipokampus, koji je najčešće žarište epilepsije.

Neliječenje epilepsije opasnije je od odlaska na operaciju

- Dosadašnja iskustva pokazala su da između 70 i 80 posto operiranih bolesnika ostaje bez epileptičkih napada, te da se kod ostalih oni znatno smanjuju - rekao je Schramm na konferenciji za novinare uoči današnje operacije kojom je označen i početak izvođenja takvih zahvata u Klinici za neurokirurgiju Vinogradske bolnice.

Schramm dodaje kako se na njegovoj klinici godišnje izvede 100-njak operacija, te da je smrtnost kod ukupno izvedenih 2.500 iznosila svega 0,016 posto.

- Imati neliječenu epilepsiju je puno riskantnije i opasnije od operacije - rekao je njemački stručnjak.

U Vinogradskoj Klinici za neurokirurgiju operacije će izvoditi tim hrvatskih liječnika, predvođenih Tomislavom Sajkom koji je, nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, postao prvi neurokirurg u Hrvatskoj obučen za izvođenje operacija u liječenju epilepsije, rekao je ravnatelj KB Sestara milosrdnica i predstojnik neurokiruške klinike prof. Krešimir Rotim.

Uz ostale liječnike koji su prošli edukaciju za prijeoperacijsku dijagnostiku, Rotim očekuje da se tim u prvoj godini obaviti 10-ak operacija, a iza toga između 20 i 30 zahvata godišnje. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko jedan posto populacije, te da njih oko 30 posto (oko 15.000), unatoč lijekovima, ima epileptičke napade.

Operacija stoji oko 11 tisuća eura i u cijelosti će je financijski pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no broj operacija ovisit će i o spremnosti neurologa da prepoznaju mogućnosti nove metode i pošalju svoje pacijente na operaciju.