mjesto za top banner

10. SVIBNJA 2012. 14:06h

Vinari: Hrvatska ima jedan od najlošijih modela kontroliranja vina

Foto

Hrvatska
2

Tekst

Jedan od vodećih hrvatskih vinara, Frano Miloš, upozorio je na nepravilnosti rada Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo te pozvao nadležno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na ukidanje organoleptičkog ocjenjivanja vina, čime bi se liberaliziralo i moderniziralo ocjenjivanje vina na hrvatskom tržištu...

Miloš je ustvrdio kako Hrvatska ima jedan od najlošijih modela kontroliranja vina prilikom puštanja na tržište. On je doveo u pitanje metode rada Zavoda, prije svega organoleptičku (osjetilno) analizu vina, na temelju koje je nedavno zabranjen izlazak na tržište njegova Stagnum Roséa 2011.

Pelješki vinar ističe da u komisiji koja kategorizira vina sjede enolozi koji degradiraju hrvatska vina, onemogućavaju pristup tržištu te ograničavaju proizvođača u njegovoj kreativnoj slobodi. "Organoleptičko ocjenjivanje subjektivna je i zastarjela metoda koju ne provodi nijedna vinski orijentirana država. Riječ je o subjektivnom dojmu kušača Zavoda na temelju koje su diskvalificirali moje vino, iako je ono prošlo tehničku analizu. Zavod se stavlja u poziciju da vinarima diktira kakva vina trebaju proizvoditi te kako će ona biti klasificirana, čime se u potpunosti ograničava sloboda vinara da proizvede vino kakvo želi ", rekao je Miloš.

Stagnum Roseu 2011. Zavod je zabranio izlazak na tržište s naznakom da je u vinu naglašen neugodni, oštri miris etil acetata i izražene hlapljive kiselost. Vino se neće naći na tržištu iako je tehnička analiza pokazala kako je ono u potpunosti ispravno. Miloš je dodao kako istodobno nema nikakvog problema s plasiranjem svojih vina na međunarodna tržišta - poput SAD-a i Kanade, nema nikakvih problema.

"Ovakav sustav nema opravdanja postojati, osim ako se njime, kroz institucije države, ne želi negativno utjecati ili kontrolirati proizvodnju vina u Hrvatskoj. To znači da sustav nekome pogoduje. A jasno je da to nisu obiteljski mali vinari", istaknuo je Miloš, dodavši kako niz njegovih kolega ima isti problem, ali ne želi otvarati sukobe s institucijama. (Mediaservis)