mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

27. LISTOPADA 2011. 16:35h

Vlada nije donijela Zakon o Ini: Poručila joj tako Europska komisija

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada na sjednici nije donijela nacrt zakona o Ini kojim bi se ograničilo stjecanje većinskog vlasništva u toj kompaniji svima osim državi, ali je donijela zaključak kojim poziva DORH da poduzme određene mjere.

- Sukladno zakonskim i ustavnim ovlastima pozivamo DORH da pokrene potrebne mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava RH u Ini s obzirom da su već pokrenuti neki kazneni postupci vezani uz stjecanje prava od strane MOL-a - poručila je premijerka Kosor.

Naime, jučer je Europska komisija poručila kako predloženi zakon o Ini u tom obliku nije u skladu s pravilima EU. Stoga je bilo jasno da Vlada odustaje od to zakona, ali ne i od nekog drugog oblika. A u međuvremenu su i pravnici poručili kako se ovaj problem može riješiti samo putem suda, a ne novim zakonom.

Donošenje zakona najavljeno je još u proljeće, no tada se od njega odustalo, no nakon što je bivši premijer okrivljen za mito zbog čega je MOL-u dano veće upravljačko pravo u Ini, premijerka je bila odlučna da zakon treba donijeti.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je kako je predložen zaključak na tragu nastojanja da se sačuvaju strateški interesi od proizvodnje nafte do plinskog poslovanja i njegove distribucije.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izrazio je nadu kako neće biti razloga da DORH to neće učiniti, odnosno da donošenje ovog zaključka nije preduvjet da nešto napravi.

- Ako to je razlog onda to zahtjeva dodatnu raspravu - rekao je Uzelac. Na to ga je premijerka prekinula kazavši kako su o svemu već raspravili na užem kabinetu i tada se nije čula Uzelčeva primjedba.