mjesto za top banner
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

20. LIPNJA 2012. 18:01h

Vlada predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte

vlada, milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlada je na današnjoj sjednici predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte jer nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila.

Poseban porez uveden je u vrijeme početka krize kao pokušaj dodatnog oporezivanja luksuza, no od njega je ostvaren vrlo mali efekt - lani je prikupljeno svega 4,2 milijuna kuna, rekao je ministar financija Slavko Linić.

S druge strane, zbog tog poreza stradala su mala brodogradilišta koja proizvode samo brodice i jahte, jer im je poskupjela proizvodnja i pao interes kupaca.

Budući da je u malim brodogradilištima zaposleno više od 2500 radnika i dodatno oko 4000 kooperanata, vrijeme je da ukinemo taj porez i time ponovno potaknemo potražnju, rekao je Linić dodavši kako zbog obveza prema EU neće biti ni posebnog poreza na uvoz brodica i jahti.

Što se tiče posebnog oporezivanja bogatih ljudi koji si mogu priuštiti jahte, Linić kaže da će se to pitanje riješiti kroz uvođenje poreza na imovinu.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je to "mala lekcija kako završavaju dnevnopolitičke populističke mjere koje nikome ne donose korist".

U tim brodogradilištima radi dosta ljudi, a riječ je o vrlo kvalitetnim proizvodima s međunarodnom reputacijom, pa je to put kojim bi trebala ići hrvatska industrija, naglasio je Milanović. (Hina)