mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

17. LIPNJA 2010. 17:00h

Vlada zove sindikate na nove pregovore - strah ili taktiziranje?

Đuro Popijač

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iako se očekivalo, Vlada danas nije u saborsku proceduru uputila amandmane na izmjene Zakona o radu. Umjesto toga premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate još jednom, tko zna koji put dosad, da se odazovu na pregovore.

- Pozivam predstavnike sindikalnih središnjica na razgovore u Vladu, prije svega u resorno Ministarstvo gospodarstva, o predloženim amandmanima koji su na tragu prijedloga sindikalnih središnjica, a vodeći računa o izuzetno ozbiljnom trenutku koji od socijalnih partnera zahtijeva prihvaćanje obveza i tereta, ali prije svega uvažavanje - kazala je premijerka te zaključila:
- U teškim vremenima traže se odgovorne odluke, a ako one trebaju biti teške, bit će teške - dodala je.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač nakon sjednice Vlade izjavio je da će amandmani doći na vrijeme u Sabor. Na pitanje što ako sindikati i ovaj put odbiju doći na pregovore, Popijač je kazao da "ne bi sad to komentirao".

-.-AFP-.-
Photo javno165  

- To što amandmani nisu poslani u Sabor s ove sjednice Vlade nije povezano sa sindikalnim zahtjevom da se o tome ne raspravlja dok se ne završi prikupljanje potpisa - kazao je ministar gospodarstva te zaključio da ima vremena.

S druge strane, neupućivanje amandmana u saborsku proceduru može se tumačiti i kao strah vladajućih da bi, potezom koji bi naljutio sindikate, mogli, nehotice, pripomoći u prikupljanju potpisa.

Istodobno, sindikati su sve bliže cilju, odnosno prikupljanju 449.506 potpisa, koliko je potrebno za referendum. Jedini je strah u tome što s vikendom ulazimo u tjedan praznika koji Hrvati redovito koriste za putovanja pa postoji strah da bi takav razvoj događaja mogao dovesti u pitanje referendum. Ipak, za propadanje referenduma šanse su minimalne. Kad se dogodi, bit će to svojevrsna nakupina paradoksa, dosad neviđena u Hrvatskoj.

Najprije, uz potpise građana traži se JMBG koji je već gotovo deset godina tajni osobni podatak umjesto kojega se uz ime i prezime na potpis za referendum mogao upisivati i broj osobne iskaznice ili OIB, da je zakonodavac to predvidio kao mogućnost.

Nadalje, postupak vezan za referendum pokrenut je prije izglasavanja novog Ustava pa će se po starim odredbama ustava i provoditi. Za uspješnost referenduma izlaznost će morati biti veća od polovice upisanih birača. Dakle, do kraja pojednostavljeno, bit će u suprotnosti s važećim Ustavom, a za referendum o Zakonu o radu trebat će na birališta izaći više birača nego kada se bude odlučivalo o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.