mjesto za top banner

2. SVIBNJA 2012. 15:40h

Voćin se ponosi svojom drvnom industrijom

Foto

Hrvatska
0

Tekst

VOĆIN – Kamion s 39 metara dugim lameriranim drvenim krovnim nosačima u petak je iz voćinske tvornice krenuo 'Podravskom magistralom' prema Donjoj Stubici gdje je, nakon 7 sati putovanja, ovaj 'specijalni teret' sretno stigao i bit će ugrađen u novu sportsku dvoranu.

Po velikim konstrukcijama prvi u regiji

Lamerirane drvene konstrukcije razmjera do 44 metra u ovom dijelu regije proizvodi samo tvrtka Drvne konstrukcije iz Voćina koju su, prije tri godine, nakon što je tvrtka 'Gaj' Slatina, u okviru koje je od 1972. godine djelovala i voćinska tvornica, osnovali bivši radnici Miodrag Jarić i Mario Abramović. – Unatoč tradiciji i iskustvu bivša tvornica propala je zbog neodgovornih vlasnika i loše organizacije posla u kojemu se zarada iz uspješnih trošila u neuspješnim tvornicama, kaže direktor Miodrag Jarić.  Od gubitaške tvornice novi vlasnici uredili su uspješnu malu tvrtku s 35 radnika koji, do 10-tog u mjesecu, redovno primaju prosječnu plaću od 3.000 kuna u neto iznosu. U samo nekoliko godina nova tvrtka se na tržištu potvrdila kao pouzdan i kvalitetan partner, pa joj se smiješi svjetla budućnost.

Pola ovogodišnje proizvodnje već prodano 

-Do sada smo već ugovorili prodaju polovice naših godišnjih proizvodnih kapaciteta, a zanimanje za naše drvne konstrukcije, koje se u građevinarstvu koriste u izradi krovova sportskih dvorana, društvenih i gospodarskih objekata, bazena...Osim u Hrvatskoj krovne konstrukcije izvozili smo i u Makedoniju, a stigle su ponude za narudžbe iz Crne Gore, Srbije te nekih europskih zemalja. Gradnja s našim krovnim konstrukcijama je sve zanimljivija investitorima, ne samo zbog prirodnih materijala već i zbog gradnje koja je brža i jeftinija nego s klasičnim materijalima betonom i čelikom, tvrdi direktor Miodrag Jarić ističući kako tvrtka značajna sredstva ulaže u znanje i suvremenu tehnologiju.

Drvo građevinarima zanimljivije od betona i željeza 

Zanimljivo je što voćinski tvorničari dio drveta uvoze iz Austrije, Češke i Bosne i Hercegovine, jer hrvatske pilane ne mogu  prorezati visoku kvalitetu kakva im je potrebna za lamerirane lijepljene nosače.  Za korištenje drvenih lameriranih konstrukcija sve više se zanimaju i arhitekti jer europske zemlje svojim zakonima, zbog zaštite zdravlja i sigurnosti svojih građana,  u izgradnji građevinskih objekata, propisuju upotrebu prirodnih materijala među kojima je drvo svakako najisplativija sirovina. Drvo i ljepilo su 75 posto cjelokupnog troška izrade  konstrukcija, pa tvorničare zabrinjava najava poskupljenja drveta za 15 posto i poskupljenja energenata, što zajedno s nestimulativnim državnim porezima i drugim nametima, predstavlja prijetnju razvoju, za sada uspješne, voćinske tvornice.