mjesto za top banner
AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

12. VELJAčE 2012. 14:36h

Zaledilo se Vransko jezero, uginule ptice

Labudovi na poluzaleđenom Jarunu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Najveće hrvatsko jezero, Vransko jezero zaleđeno je gotovo u cijelosti. Vransko jezero počelo se naime lediti još prije desetak dana kada su se temperature spustile ispod ništice, a rekordnih je bilo minus sedam stupnjeva. Takve niske temeprature i led nisu izdržale ni brojne ptice koje su uginule na ledu.

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača tvrdi kako se ptice uglavnom skupljaju na malim preostalim dijelovima jezera koje još uvijek nije pod ledom, a da nema informacija o masovnom ugibanju ptica . Dodao je kako unatoč velikim temperaturnim minusima bilježe i dolazak ptica, mahom divljih guski i patki očito iz krajeva gdje je još hladnije.

- Temperature su posljednjih dana od minus tri do minus sedam ispod nule. Počelo je smrzavati prije desetak dana, no iako je zaleđivanja bilo i prije tri godine nije bilo kao sada kada je led deblji od pet centimetara. Pojedini mještani sela uz Park prirode šetaju po jezeru i apelirao bih na njih da to ne rade jer mogu upasti u jezero - rekao nam je Ivica Prtenjača dodajući da led odnosno oštra zima po ribu u Vranskom jezeru osim eventualno po ciple neće imati negativne učinke