22. SVIBNJA 2012. 15:40h

Aktivistice La Barbe prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u Cannesu

Foto

Scena
0

Tekst

Na filmskom festivalu u Cannesu sve je glasnija rasprava o rodnoj ravnopravnosti u glavnim festivalskim programima, koji su ove godine ponovno bez ženskih redateljskim imena. Podsjetimo, u natjecanju za glavnu nagradu opet nema ni jedne, dok se u selekciji Un Certain Regard, rezerviranoj za mlađe redatelje, pojavljuju samo dvije.

Ista se situacija dogodila i 2010., kad se Cannes našao na meti brojnih feminističkih kritičarki. Prošle godine u konkurenciji su se našle “čak” četiri redateljice, što su mnogi protumačili kao priznanje pogreške, a medijske stupce i tako je osvojio “nacistički” skandal redatelja Larsa Von Triera.

U nedostatku većih kontroverzi, ove se godine ponovno vode debate o rodnoj diskriminaciji, a neki idu toliko daleko da predlažu “ženske kvote” na festivalu.

Pred premijernim kinom pojavile su se aktivistice skupine La Barbe koje prosvjeduju zbog dominacije muškaraca u programu, a raspravu je dodatno raspirila glumica Jessica Chastain, koja je naglasila da je “blesavo” ocjenjivati filmove po spolu autora.