20. SIJEčNJA 2012. 12:54h

`Avantura u muzejima` - vodič za čarobni svijet hrvatskih muzeja

Foto

Scena
1

Tekst

Dr. sc. Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti, Malina Zuccon Martić, viša muzejska pedagoginja u Muzeju za umjetnost i obrt te autorice Irena Jukić Pranjić i Jelena Bračun Filipović predstavit će knjigu "Avantura u muzejima" u u ponedjeljak 23. siječnja od 18 sati u Školskoj knjizi, Masarykova 28. Knjiga je vodič kroz najzanimljivije domaće muzeje i otkriva pravo blago koje u njima leži, njihovu prošlost i sadašnjost, te njihove osobitosti i raznolikosti. Vodič je nezaobilazna knjiga za sve one koji žele saznati više, za stalne posjetitelje muzeja, ali i za one koji će to tek postati. Didaktična, primjerena, ali i zaigrana i bogata informacijama, ova knjiga će potaknuti vaš interes za posjetu muzejima, te u jednoj publikaciji omogućiti uvid u svu raskoš hrvatskih muzeja i zbirki.

 Vodič predstavlja 38 raznovrsnih muzeja – arheološki, etnografski, prirodoslovni, umjetnički, povijesni, gradski, tehnički..., te svjedoči o bogatoj hrvatskoj baštini i kulturi koja se kroz povijest razvijala i očuvala kroz svoje muzeje i zbirke. Knjiga je svjedočanstvo i o trudu i upornosti da se stvori neki muzej, da se za njega prikupe eksponati te da se njegova djelatnost održi kroz stoljeća.

Ova knjiga omogućuje čitateljima da nauče kako je pojedini muzej dobio ime ili kada je otvoren prvi muzej. Naučit će i mnoge nove riječi jer se na kraju knjige nalazi pojmovnik koji objašnjava sve strane i stručne pojmove na koje mogu naići u knjizi. Oni koji još to ne znaju, naučit će smije li se u muzeju fotografirati te što je sve dopušteno ili zabranjeno raditi u muzejima. Tako ova knjiga postaje i svojevrsni bonton za sve nove, mlade posjetitelje muzeja.