KNJIŽEVNA PREPORUKA

18. OžUJKA 2010. 08:08h

Barbara Vicković: ´Samoozdravljenje´ je za svakoga

Foto

Scena
0

Tekst

Glumica je oduševljena knjigom, koja se u velikoj mjeri referira na Vede, s kojima se upoznavala posljednjih nekoliko godina.

Kako svakoga tjedna savjetujemo našim vjernim čitateljima najbolje štivo koje je dojmilo naše poznate Hrvatice i Hrvate, tako smo ovoga puta odlučili pitati glumicu Barbaru Vicković koje književno djelo joj se najviše svidjelo. Barbara je bez mnogo razmišljanja izdvojila knjigu 'Samoozdravljenje' mladog spisatelja Kristijana Kolege.

- Jako me se dojmila knjiga 'Samoozdravljenje' koju sam već do sada pročitala nekoliko puta u jednom dahu i apsolutno bih je preporučila svakome. Autor, koji je desetak godina živio u Americi, nakon povratka u Hrvatsku napisao je ovo djelo, kojem je temelj kineska drevna medicina i često se referira na Vede s kojima sam se osobno upoznavala posljednjih tri do četiri godine. Samu knjigu nije lako pronaći, a ja sam je kupila u jednom dućanu zdrave prehrane. Odlučila sam nabaviti je nakon što sam bila na jednom seminaru Kristijana Kolege i kako sam bila puna pozitivnih dojmova, tako sam je potražila – kazala nam je Barbara Vicković.

Barbara nam je objasnila i zašto se često vraća čitanju 'Samoozdravljenja' i koliko je ovo djelo zanimljivo. Kaže kako nakon prvog čitanja ostane dosta nejasnoća zbog same terminologije, pa ju je potrebno pročitati opet kako bi se u potpunosti shvatilo.

-.--.-
- Knjiga se zaista čita u jednom dahu i nije 'teška', no opet potrebno ju je iščitati još nekoliko puta kako bi se u potpunosti shvatila. Također, ona je vrlo korisna jer se može primijeniti u stvarnom životu – izjavila nam je Barbara.

Dodala je još kako inače nema običaj čitati takav žanr, ali kao što je već prije objasnila, dojmio je se autor knjige, Kristijan Kolega, pa se odlučila upravo za njeno čitanje.

No, glumica nam je preporučila još jedno djelo i i to 'Protiv Katiline' spisateljice Amelie Nothomb koja joj se također svidjela.

- 'Protiv Katiline' je zanimljiv kratak romančić i svidio mi se jer je drugačiji i nadrealan. Volim kada je tematika djela onostrana jer potiče maštu – kazala nam je Barbara.

Barbara kao barokna dama

Barbara Vicković, uz opuštanje uz knjigu, ima i ispunjen raspored ispunjen angažmanima u svojoj matičnoj kazališnoj kući HNK, gdje glumi u predstavama koje su već duže vrijeme na repertoaru.

Knjiga se zaista čita u jednom dahu i nije 'teška', no opet potrebno ju je iščitati još par puta kako bi se u potpunosti shvatila

Barbara Vicković

No, Barbara nam je izdvojila jednu predstavu na kojoj obožava raditi.

- Glumim u Molliereovoj predstavi 'Građanin-plemić' u režiji Krešimira Dolenčića i posebno mi se sviđa što se predstava izvodi na originalan način upravo onako kako je autor zamislio kada ju je pisao i kada se igrala. U predstavi je sve izvorno, od glazbe do kostima i stvarno uživam u radu na njoj. Čak nas je Mery Collins, koreografkinja iz Londona, poučavala kretnjama i manirama iz razdoblja baroka kako bi predstava bila što vjernija. Predstavu 'Građanin-plemić' stvarno se isplati pogledati – otkrila nam je Barbara Vicković.

Barbara nam se još i pohvalila kako ide na jogu svakodnevno te kako se dosta bavi sama sobom. No, uživa i u vremenu sa svojim sinom.