AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

14. LIPNJA 2010. 00:35h

Bitka na Neretvi među 10 najboljih filmova o Drugom svjetskom ratu

Foto

Scena
0

Tekst

„Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića, jedno od najvećih djela jugoslavenske kinematografije, jučer je dobilo još jedno važno priznanje. Komisija 32. međunarodnog filmskog festivala u Moskvi uvrstila je Bulajićev film među deset najznačajnijih ikad snimljenih o Drugom svjetskom ratu. Tako se „Neretva“ našla u društvu remek djela kao što su „Most na rijeci Kwai“ Davida Leana i „Carstvo sunca“ Stevena Spielberga, koji će biti prikazani na velikoj retrospektivi u sklopu festivala.

– Birajući retrospektivu od 10 najboljih filmova kojima bismo proslavili još jedan jubilej pobjede nad nacizmom, odlučili smo krenuti težim putem. Nismo birali masama najpoznatije filmove, već one zaista epske naslove o velikom ratu, koje nije moguće gledati na TV-u ili kućnom kinu. Oni su stvoreni za gledanje na velikom ekranu. Htjeli smo ih ponovno prikazati onako kako su zamišljeni – objasnio je selektor Vladimir Dmitriev.

U retrospektivu su promišljeno uvršteni filmovi svih zaraćenih strana, pa tako „neprijateljsku“ talijansku kinematografiju predstavlja „Le quattro giornate di Napoli“, Japan „Tora! Tora! Tora!“, a Njemačku famozni „Das Boot“ Wolfganga Petersena.

Podsjetimo, „Bitka na Neretvi“ snimljena je prije punih 40 godina u ogromnoj produkciji Jadran filma. U popisu glumaca isticali su se Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović i Milena Dravić, te uvezene zvijezde Yul Brynner i Orson Welles. Do danas je ostala najskuplji, ali i najunosniji film snimljen na području bivše Jugoslavije. Samo u Hrvatskoj pogledalo ga je više od 1.500.000 gledatelja, a igrao je u redovitoj kinodistribuciji većine svjetskih metropola. Bio je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.