27. TRAVNJA 2012. 20:12h

Dvadeset mladih umjetnika dobilo priliku da izlažu i zarade

Galerija Futura

Foto

Scena
1

Tekst

Dvadeset mladih umjetnika – slikari, kipari, fotografi, grafički dizajneri... zastupljeni videoinstalacijama, grafikama, skulpturama, slikama napokon su dobili priliku da osim predstavljanja svojih djela nešto i zarade.

Mladi i perspektivni

Salon Laval Nugent u Vodnikovoj i galerija Futura u Masarykovoj do 12. svibnja izlažu njihove radove na izložbi “360° – tijelo koje se mijenja”, a umjetnička djela prodaju se već od 50 eura – fotografija Damiana Nenadića “Izvor”. Goranu Težak, perspektivnu mladu slikaricu apstrakcije, zanima oblik i njegov odnos s drugim oblicima – u posljednje vrijeme koristi voštanu pastu i uljane boje, pastele, pigmente... Iva Kovač i Elvis Krstulović (Focus group) izložili su diptih digitalnog printa na Hahnemulle papiru “Draga, oprosti što pišem tako kasno” nizanjem fotografija Medvedgrada. Njihovi radovi kritički preispituju društvo, ali i kulturu unutar koje djeluju.

 Kipar Filip Mahmudčehajić izložio je mačku i psa. Prvu od wenge drva; zanima ga jedinstveni pokret koji proizvodi dok pada, izvija tijelo kroz četiri pokreta da bi se dočekala na noge. Psa je napravio od aluminija. Kiparstvo ga zanima zbog slobode koju omogućuje stilizirana figuracija.

 Galerije bez provizije

Jelena Azinović izložila je “Diplomski rad” koji je već viđen u SC-u u sklopu programa “Oni dolaze”, Ivana Ožetski predstavlja se videom “Ograničeno kretanje” koje je osvojilo osmeročlani žiri kustosa i galerista. Oni su joj među 70-ak prijavljenih na natječaju dodijelili najviše bodova.

 – Obje galerije od prodanih djela neće uzeti ni kune provizije, no s nekima od njih dogovorili smo samostalne izložbe tijekom ove godine. Cilj nam je pomoći mladima pa ćemo svake godine nastojati predstavljati nova lica – rekao je suautor projekta Robert Kavazović. Ova izložba gostovat će dogodine u Parizu.