26. KOLOVOZA 2012. 15:03h

FOTO: Leron, Međunarodni festival folklora priveden kraju

Nastup GF Sannio Antico

Foto

Međunarodni fest ...
0

Tekst

"Leron", Međunarodni festival  folklora, dvanaesti po redu priveden je kraju. Festival je organiziran od strane Zajednice Talijana iz Vodnjana i Talijanske Unije, pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana, a finacijski su mu pomogli Istarska županija, Savjet za nacionalne manjine RH i TZ Grada Vodnjana.

Održano je deset folklornih egzibicija, a publiku je najviše oduševio KUD "Abrašević" iz Srbije, koja ga je i nagradila. Na pozornici su se prvu i drugu večer predstavili:FS „Maj“ Piešt'any Slovačka, GF „Sannio Antico“ Casalduni Italija, KUD „Abrašević“ Kraljevo Srbija, FS „Leščeček“ Veržej Slovenija, GF „Val Resia“ Resia Italija, KUD „Seljačka sloga“ Bogdanovci Hrvatska, KUD „Dvigrad“ Kanfanar Hrvatska, FD „Peroj 1657“ Peroj Hrvatska, GF „Comunita degli Italiani di Gallesano“ Galižana Hrvatska, GF „Comunita degli Italiani di Dignano“ Vodnjan Hrvatska. Svim sudionicima su od strane Maurzia Tremula, predsjednika izvršnog Vijeća Talijanske Unije i Klaudia Vitasovića, Gradonačelnika Grada Vodnjana podijeljene plakete za sudjelovanje i nagrada favoritu publike, "Leron" rad keramičke grupe Zajednice Talijana iz Vodnjana.

Drugi i završni dan Lerona obilježio je tradicionalni prijem predstavnika folklornih skupina kod gradonačelnika Grada Vodnjana u velikoj sali gradske palače. Predstavnicima folklorne zajednice predstavljena je lokalna samouprava kao svjetski poznata po maslinovom ulju i bogatoj urbanoj i sakralnoj povijesti, a Leron kao odraz multietničnosti i plurikulturalnosti koju Grad njeguje od svog osnutka. Sudionici su se kasnije premjestili u sjedište Zajednice Talijana iz Vodnjana gdje se održao okrugli stol na temu "Narodna tradicija i folklor kao sredstvo promocije i turizma"  i tom prigodom svaka skupina se predstavila.

Završna večer Lerona započela je misom za folkloraše u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. Publici su se predstavili GF „Sannio Antico“ Casalduni Italija, KUD „Abrašević“ Kraljevo Srbija, FS „Leščeček“ Veržej Slovenija i domaćin GF „Comunita degli Italiani di Dignano“ Vodnjan Hrvatska.

Leron je uspješno pokrio kraj programa u kulturi Grada Vodnjana poznatog pod nazivom Vodnjansko ljeto -Estate dignanense.

Više pogledajte u fotogaleriji Međunarodni festival folklora u Vodnjanju