6. SRPNJA 2012. 22:44h

Grand prix festivala komornog teatra osvojila slovenska predstava

Foto

Scena
0

Tekst

Ovogodišnji Grand prix 13. međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni Lav", koji se u Umagu održavao od 29. lipnja do danas, publika je dodijelila predstavi "Mirka, živka in dadakice" u koprodukciji Društva "Moment" i Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Kako se navodi u obrazloženju, glumci u toj predstavi u furioznom ritmu i odličnom dijalogu pričaju metaforičnu priču o patkama koje pokušavaju uzletjeti, pobjeći i napustiti svoje korijene i pačji super ego, što sasvim jasno upućuje na ljudske sudbine u otuđenom svijetu te istodobno spaja trenutke sa sadašnjim svijetom. U predstavi je, kako je istaknuto u njezinoj najavi, sasvim jasno kako je to asocijacija na sudbinu ljudi iz bivše Jugoslavije te na stanovnike sadašnje Europe i njihov individualni napor koji u trenutku postaje kolektivan. Inače, od petka do danas u sklopu festivala prikazano je sedam predstava.

Ovogodišnji festival, na kojem je dodijeljen Zlatni lav, svečano je večeras zatvoren na Teatronu, festivalskoj otvorenoj sceni uz koncert Rade Šerbedžije i njegove grupe "Zapadni kolodvor".

Time je, po riječima utemeljitelja i umjetničkog voditelja Zlatnog lava Damira Zlatara Freya, i ove godine Međunarodni festival komornog teatra Umag i Istarsku županiju "zlatnim slovima upisao u kazališnu kartu Europe". Novost ovogodišnjeg festivala bio je njegov izlazak iz kazališne dvorane Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" i otvaranje Teatrona pod vedrim nebom umaške starogradske jezgre, gdje su se održavale sve predstave i okrugli stolovi. (Hina)