AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

17. LISTOPADA 2011. 16:00h

"Grk Zorba" premijerno u splitskom HNK

Foto

Scena
0

Tekst

Nakon uspješne premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu balet "Grk Zorba" premijerno će se izvesti i u splitskom HNK u utorak 18. listopada s početkom u 20 sati.  Balet HNK Split plesat će na poznatu glazbu Mikisa Theodorakisa, a u koreografiji mađarskog koreografa Istvána Herczoga oživjeti jednog od velikih junaka književnosti 20. stoljeća. Ovaj put splitski će Balet plesati bez žive orkestralne pratnje. U naslovnoj ulozi izmjenjivat će se gosti. Na premijernoj izvedbi 18. listopada ulogu Zorbe tako će tumačiti Azamat Nabiullin, prvak Baleta zagrebačkog HNK, a 19. listopada nizozemski plesač Sytze Jan Luske, solist Baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. U ulozi pisca Johna pojavit će se Artjom Žusov i Alan Alberto, a udovicu Marinu tumačit će Irina Čaban i Elena Nikolajeva. Ulogu Madame Hortense utjelovit će Albina Rahmatullina, a ostale solističke uloge tumačit će Igor Gluškov, Remus Dimache, Dmitrij Rodikov  te, Monica Dinoni, Korana Bilan, Jeva Karpilovska, Simona Caputo i Vladimir Šuvalov.

"Grk Zorba" priča je o mediteranskom homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtaki pokušava stvarnost malenoga grčkog sela učiniti boljom: radost umnažati, a tugu podijeliti. Nastao je 1946. kao roman Nikosa Kazantzakisa, pravu popularnost stekao je kao film 18 godina kasnije s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas. 
Alexis Zorba veliki je lik svjetske književnosti. Po izlasku romana, jedan od kritičara napisao je kako je riječ o junaku koji „poput Odiseja ili Don Quijotea baca na svijet veću sjenu od one koju svijet baca na njega“. Živjeti kao da ćeš umrijeti sljedeće minute, nepokolebljivim optimizmom svladati i najteže osobne tragedije, životne su lekcije koje Zorba daje svom mladom prijatelju, piscu Johnu. Sve to sjajno je sublimirano u završnom plesu sirtaki, simbolu konačne pobjede života nad smrću, pa je bilo za očekivati da nakon uspjeha romana i filma, priča o Zorbi bude pretočena i u medij baleta.
Kada se Theodorakis konačno odlučio napisati i glazbu za balet, nastalo još jedno iznimno djelo. Premijerno izvedeno 1988. u veronskoj Areni u Italiji doživjelo je od tada brojne i živopisne koreografije koje se uspješno nadahnjuju plamtećom Theodorakisovom glazbom. Jednu od takvih, impresivnih glazbeno-scenskih kreacija imala je priliku pod otvorenim nebom na Prokurativama vidjeti i publika 57. Splitskog ljeta u izvedbi baletnog i opernog ansambla HNK Split, a pod vodstvom mađarskog koreografa Istvána Herczoga i splitskog dirigenta Harija Zlodre. 
Izvedbe Grka Zorbe na programu su na sceni HNK Split svaki dan od 18. do 22. listopada s početkom u 20 sati.