AUTOR: I.V.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

29. SVIBNJA 2012. 16:40h

Izašao željno iščekivani album islandske skupine Sigur Rós

Foto

Scena
0

Tekst

Izašao je željno iščekivani album islandske skupine Sigur Rós- 8 pjesama na novom 54-minutnom albumu ostavljaju dojam alternativnog puta kojim bend nije išao još od 2002.godine kada je objavljen njhov album bez naziva. Često lišen formalnih struktura koje nude više atmosferu od samih pjesama, njihov rad – koji bend opisuje kao ''lavinu u slow motionu'' – nudi kontrapunkt Sigur Rósove stalne, ali nesvjesne migracije prema javnom prihvaćanju.

U prijevodu, 'Valtari' znači ''parni valjak'', naziv prikladan i za sam proces nastanka ovog albuma. Bend je 2011., zajedno sa Alexom Somersom, započeo mukotrpan forenzički zadatak sklapanja kohezivnog i čarobnog posla iz različitih sastavnih dijelova. Ako ovo zvuči neromantično, rezultati su upravo suprotni. Nešto alkemijsko se dogodi svaki puta kada su četiri člana Sigur Rósa zajedno u sobi, pa iako je 'Valtari' najviše studijski album od svih dosadašnjih, dugi sati eksperimantiranja i nesentimentalnog uređivanja dali su nevjerojatne rezultate.

Ali proces izrade albuma i ugodan krajnji rezultat možda je najbolje opisao basist Georg Holm: '' Ja se zaista ne mogu sjetiti zašto smo započeli snimanje ovog albuma, niti se sjećam što smo tada pokušali činiti. I probu za probom, situacija se zakomplicirala,  izgubili smo fokus i gotovo odustali...zapravo, odustali smo na neko vrijeme. Ali tada se nešto dogodilo i oblik se počeo pojavljivati i sada iskreno mogu reći da je ovo jedini Sigur Rósov album koji sam slušao doma uživajući, nakon što smo ga završili.''