13. KOLOVOZA 2012. 13:16h

Komedija Mire Gavrana "Muž moje žene" premijerno u Indiji

Miro Gavran

Foto

Scena
0

Tekst

Nakon niza svjetskih premijera, popularna komedija hrvatskog dramatičara Mire Gavrana iz 1991. "Muž moje žene" 19. kolovoza imat će svoju premijeru u Hyderabadu u Indiji na hindu jeziku u izvedbi indijske kazališne skupine Sifar.

Gavranova komedija "Muž moje žene" prati priču dvojice muškaraca koji su pet godina oženjeni istom ženom, a da toga nisu svijesni. To je moguće zato što njihova supruga radi kao željeznička službenica, koja dva dana živi sa svojim slovenskim mužem u Ljubljani, a potom dva dana s dalmatinskim mužem u Splitu.

Prijevara se otkrije kada jednoga dana slovenski muž pronađe vjenčani list svoje supruge skriven u podstavi njezina kaputa. Ne govoreći ništa, putuje u Split kako bi s "mužem svoje žene" raspravio o tome što im valja činiti. Uskoro se među njima razvije komično nadmetanje, u kojemu svaki nastoji pokazati kako je baš on zaslužniji da bude muž svoje žene.

Prvi puta izvedena u Zagrebu 1991., predstava "Muž moje žene" dosad je imala 17 svjetskih premijera a prevedena je na slovenski, njemački, engleski, poljski, španjolski, albanski, ruski i češki jezik. Na hindu ju je preveo Feroze Ahmed, član kazališne skupine Sifar, kojemu je ujedno pripala i jedna od dvije glavne uloge. Drugog supruga igra Prakash Phadnis.

Režiju potpisuje Bhavani, a glazbu je skladao indijski skladateljski dvojac Amit & Suhit.

Miro Gavran suvremeni je hrvatski dramski pisac i najizvođeniji dramatičar mlađe generacije u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. Jedini je živući europski dramatičar kojemu je izvan domovine posvećen čitav jedan kazališni festival, Gavranfest, koji se u Slovačkoj održava od 2003. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika i objavljena u 150 različitih izdanja u zemlji i inozemstvu, a njegove je predstave dosad vidjelo više od dva milijuna gledatelja. Napisao je 19 dramskih tekstova, devet romana, osam romana za djecu te jedan filmski scenarij. Dobitnik je dvadesetak domaćih i stranih književnih i kazališnih nagrada, među kojima i nagrade Central European Time (1999.), te nagrade Europski krug (2003.), i četverostruki je dobitnik Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" Hrvatskog ministarstva kulture. (Hina)