NAJAVA

30. PROSINCA 2007. 18:49h

'Opera za tri groša' u zagrebačkom HNK

Tekst

Početak nove godine na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu donosi 'Operu za tri groša'.

U subotu, 5. siječnja 2008. godine s početkom u 18,00 sati Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu daje "Operu za tri groša" Kurta Weilla i Bertolta Brechta (u prijevodu Marka Foteza i Vlatka Broza), premijerno izvedenu 16. studenoga 2007. godine.

Redatelj je Krešimir Dolenčić, dirigent i korepetitor Dušan Zubalj, dramaturginja Ana Tonković-Dolenčić, scenografkinja Dinka Jeričević, a kostimograf Alan Hranitelj. Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izvodi ovo djelo uz sudjelovanje gotovo cijelog glumačkog ansambla.

"Opera za tri groša" jedno je od najpoznatijih djela velikog njemačkog dramatičara Bertolta Brechta koji je svojim pisanjem i radom u kazalištu uvelike utjecao na moderno, suvremeno kazalište. Nastavši na temelju engleskog djela iz 18. stoljeća, već nakon praizvedbe 1928. godine postala je slavna doživjevši do danas više od 10 000 repriza u kazalištima širom svijeta.

Brecht i njegov glazbeni suradnik Kurt Weill znalački su dočarali svijet varalica u kome vlada suparništvo, podvale i intrige uz ljubavnu priču. Prosjaci, bludnice, svodnici i korumpirani policajci, to je svijet "Opere za tri groša" koji osvaja ne samo napetim zapletom, već i briljantnom glazbom. Ciničan odnos prema svijetu u kojemu je novac jedino mjerilo uspjeha sažet je u pitanju s početka komada: "Tko je veći kriminalac: onaj tko pljačka banku ili onaj tko je osniva?" Djelo nastaje u vrijeme procvata njemačkog cabareta između dva svjetska rata i predstavlja vrhunac kazališnog izraza u kojem se isprepliću dramska riječ i glazba.