24. VELJAčE 2012. 15:50h

Osnivačima "Kola Slavuj" nagrade "Metron 2011" Hrvatskog centra u Beču

Foto

Scena
0

Tekst

BEČ – Nadregionalnom folklornom ansamblu gradišćanskih Hrvata "Kolo Slavuj“ iz Beča i njegovim osnivačima Mirku Berlakoviću, Štefanu Karallu i Milanu Kornfeindu u četvrtak navečer uručena je Kulturna nagrada "Metron 2011“ Hrvatskog centra u Beču.

Odlikovani su za njihov izvanredni doprinos i dugogodišnji rad na kulturnom i društvenom području Hrvata u Beču.

Nagrade im je na prigodnoj svečanosti, u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Gordana Bakote i brojnih bečkih i gradišćanskih Hrvata i njihovih gostiju uručio predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović.

Laudator Klaus Čenar rekao je da nagrađenu "trojku“ obilježava ljubav prema hrvatskom jeziku, folkloru i pjesmi, a da su izabrani jednoglasnom odlukom sedmočlanog žirija. Osvrnuvši se na povijest "Kola Slavuj“, koji je lani proslavio 40. obljetnicu svog postojanja i uspješnog djelovanja, Čenar je podsjetio na Europsku nagradu za narodnu umjetnost koju je Ansambl dobio 1990. godine i Međunarodnu nagradu za autentičnost osvojenu lani u Palmi.

U svom zahvalnom govoru nagrađeni Mirko Berlaković rekao je da je Kolo Slavuj "ponos Hrvata u Gradišću i Beču“. Dodao je da je razvoju i uspjehu Ansambla svojim koreografijama mnogo pomogao istaknuti hrvatski etnolog, pokojni Ivan Ivančan kod kojega je i on osobno u Zagrebu učio plesati.

Štefan Karall rekao je kako mu je velika čast da je nagrađen upravo "Metronom“, nazvavši Kolo Slavuj „svojom starom bečkom ljubavi“.

Milan Kornfeind rekao je da je ponosan na dodijeljenu mu nagradu, ali i na uspjeh ansambla Kolo Slavuj koji je svojom popularnošću doprinio da gotovo svako hrvatsko selo u Gradišću ima tamburaše i folkloraše.

Nagrađenima je na čuvanju i promicanju hrvatske kulturne baštine, jezika i tradicije zahvalila predsjednica Kola Slavuj i glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabrijela Novak-Karall. Istaknula je današnji nadregionalni karakter Ansambla od 60-ak članova koji seže „daleko preko granica tamburanja“.

Glazbeni okvir svečanosti dali su "Basbaritenori“, 2FTM – Trio“ i "Kolo Slavuj“