16. SRPNJA 2012. 08:53h

Paljenjem slamnatog Feniksa završen Slama land art festival

Foto

Scena
0

Tekst

Sedmi Slama land art festivalu završio je večeras u Osijeku nestajanjem u plamenu slamnate ptice Feniks i slamom ispisane riječi ego, kao umjetničkim simbolom stvaranja nove pozitivne energije i "obračuna" s osobnim negativnostima.

Na "slamnatom" festivalu koji je počeo 9. srpnja, 25 umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Austrije oblikovalo je slamnatu priču čiji je ovogodišnji motiv bio Feniks, ili Žar ptica kako su je zvali stari Slaveni.

Prvi put festival se s baranjskih polja preselio u Osijek, u Perivoj kralja Tomislava "gdje su se spojili zelena trava osječkog parka i slama koja je ostala nakon žetve žita kako bi zajednički dočarali bajkovitost ", rekao je akademski kipar Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama" koji je organizator te kulturne manifestacije.

Velik broj posjetitelja uživao je večeras u priči o mitskoj ptici Feniks, simbolu nade, vjere i stvaranja nove pozitivne energije kao i zanimljivom "uništenju" ega koji "nagriza" pojedinca.

Na Slama land art festivalu bilo je i brojnih drugih sadržaja - zdrave hrane, ponija na kojima su jahala djeca, vatrenih obruča i drugoga.

U osječkom perivoju umjetnici su od četiri tisuće bala slame proteklih dana oblikovali brojne zanimljive skulpture, od kolijevke do Feniksa višeg od deset metara. Sinoć su Dravom zaplovili slamnati vjenčići s upaljenim lučicama pod nazivom "Darovi vodi". U svim programima sudjelovao je velik broj djece i mladih. (Hina)