AUTOR: javno112
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

ZABRANJENO OTVARATI USTA

11. TRAVNJA 2010. 14:05h

Pjevačice u Kini novčano kažnjene zbog ´playbacka´

Foto

Scena
0

Tekst

Dvije pjevačice morale su platiti novčanu kaznu jer su uhvaćene na jednom koncertu kako ´otvaraju usta´ na glazbenu podlogu.

Kineske su vlasti u skladu s novom odlukom ministarstva kulture o zabrani pjevanja na 'playback' prvi put kaznile dvije kineske pjevačice s 50.000 juana (oko 40.000 kuna) zbog 'otvaranja usta' na jednom koncertu.

'Playback' je u Kini zabranjen nakon afere koja je izbila tijekom otvorenja Olimpijskih igara u Pekingu kada je na pozornici 'usta otvarala' jedna djevojčica, izabrana zbog svog fizičkog izgleda, a iza scene je zapravo pjevala druga, ružnija devetogodišnjakinja, što je kasnije izazvalo ogroman skandal.

Dvije relativno anonimne pjevačice otkrivene su kako pjevaju na 'playback' na koncertu održanom u jugozapadnom kineskom gradu Chengdu, objavljeno je na internetskim stranicama agencije Xinhua. Kaznilo ih je ministarstvo kulture pokrajinske vlade.

No mnogi se kineski blogeri i forumaši pitaju zašto postoje dvostruka pravila, odnosno zašto se za isti prijestup ne kažnjavaju i popularne pjevačke zvijezde koje, navodno, često na svojim koncertima 'muljaju', pretvarajući se da pjevaju.

Osim novčane, kazna za pjevanje na 'playback' može biti i oduzimanje licence za nastupe.