27. SIJEčNJA 2012. 13:43h

Predstava "Dobri doktor Jojboli" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

predstava Grga Čvarak

Foto

Scena
0

Tekst

Barmalej zvan Apokaliptični uništava sve dobro što doktor Jojboli stvori. Što mu dođe pod ruku, utrpava u ogromnu rupu koju ima u trbuhu, rupu gladnu sreće i ispunjenja. Kratak je to sadržaj predstave "Dobri doktor Jojboli" koja će svoju premijeru u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića imati u utorak 31. siječnja.

Predstava autorice Tamare Kučinović, rađena prema motivima ruskog pjesnika Korneja Ivanoviča Čukovskog, zapravo je njezina diplomska predstava. Rođena Zagrepčanka, naime, u Osijeku je završila Umjetničku akademiju, smjer gluma i lutkarstvo, a školovanje (bez znanja ruskog!) nastavila na Akademiji kazališne umjetnosti u Sankt Peterburgu gdje će ove godine diplomirati upravo predstavama "Dobri doktor Jojboli" i "Vjetar koji je išao k velikoj planini" koja će se naći na daskama Gradskog kazališta lutaka Split. Tamara Kučinović time će ujedno postati prva diplomirana redateljica lutkarskog kazališta.

– Budući da sam u Osijeku završila akademiju, nekako mi je bilo logično baš ovdje imati svoju prvu predstavu u kojoj prikazujem kako ljudska glupost može dovesti do apokalipse. Barmalej je zao zato što je nesretan, ima tu rupu na trbuhu i poždere sve lijepo što doktor Jojboli napravi, a samo zato što nije zatvorio "ciferšlus" na trbuhu. Predstava je stvarno rađena u jednom uzajamno lijepom odnosu, tako je tekla bezbolno i nadam se da neće biti po onoj "prvi se mačići bacaju u vodu" – smije se redateljica koja je iz Sankt Peterburga sa sobom dovela i kolegicu Volhu Balashovu koja je "kriva" za sjajno izrađene lutke, scenu i kostime.

Zanimljivu novu predstavu "zaokružila" je dramaturginja Maja Sviben te glazba Hrvoja Radnića, a iznijela uigrana i nagrađivana osječka glumačka ekipa. Tako se iza dobrog doktora Jojbolija krije Ivica Lučić, uloga supruge mu Barbare pripala je Areti Čurković, Barmaleja je utjelovio Mladen Vujčić, papagaja Karudu Inga Šarić, psa Ava Snježana Ivković i majmuna Čičija Đorđe Dukić. Uloga sove, ovce, krokodila, žirafa, nilskog konja i majčice Zemlje pripala je Aleksandri Colnarić.