AUTOR B.K.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

14. LIPNJA 2012. 15:22h

Predstavljanje putopisa Jasena Boko-a: Tragovima Odiseja

Foto

Scena
0

Tekst

Predstavljanje knjige Jasen Boko: Tragovima Odiseja održat će se 19. lipnja 2012 u 19 sati u Megastoreu. Uz autora o knjizi će govoriti Siniša Pavić, novinar i publicist; Hrvoje Šalković, putopisac i Jelena Bevandić, urednica knjige. Tekstove će čitati Jerko Marčić, dramski umjetnik.

Hoće li nakon ove knjige, prepune argumenata kako je upravo Jadran more u kojem se prije tri milenija  izgubio itački kralj, Homerova Odiseja i dalje biti čitana isključivo kao fikcija?

Ili ćemo, poneseni dokazima Jasena Boke, povjerovati da je Odisej nimfu Kalipsu zaista susreo na Mljetu, da je Kirku našao na Korčuli, a Polifema na Hvaru, nikako ne na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit?

I jesu li zaista današnji Dalmatinci daleki potomci onih silnih Homerovih ljudoždera, čudovišta i kiklopa, ali i fatalnih nimfa s kojima se Odisej mučio deset godina kako bi se vratio Penelopi, koja možda i nije bila uzor vjernosti i strpljivosti?

Nakon uspješnice Na Putu svile, kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko stavlja pred sebe nov izazov i slijedi trag koji je potrebno odgonetnuti. Ponovno preskače turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, a u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa. Kombinirajući erudiciju, iskustvo svjetskog putnika i dalmatinski humor, Boko putuje od Troje do Malte i Mljeta i ispisuje intrigantnu knjigu koja se podjednako bavi destinacijama Odisejeva putovanja koliko i pozicijom Mediterana danas.