U 94. GODINI

10. SIJEčNJA 2007. 14:54h

Preminuo slavni producent Carlo Ponti

Tekst

Slavni talijanski filmski producent Carlo Ponti, suprug legendarne Sophie Loren, preminuo je u 94. godini života

Ponti je najviše ostao poznat po radu na klasicima Frederica Fellinija 'La Strada', filmu 'Dr. Živago' Davida Leana i 'Blowup' Michelangela Antoninija.

Prije desetak dana slavni je producent primljen u jednu ženevsku bolnicu zbog komplikacija sa disanjem, stoji u službenoj izjavi obitelji Ponti.

'Umro je mirno, bez ikakvih bolova', izjavila je nećakinja Sophije Loren. 'Njegova žena i djeca također su bila s njim'.

Carlo i Sophija oženili su se 1957. kada je ona imala tek 22 godine, no Ponti ju je prvi puta spazio na jednom natjecanju ljepote. Ona je tada imala samo 15 godina, a on 37.

Osvojio ju je pričama o slavi i uspjehu, s vremenom ju nagovorio da promjeni ime i osiguravao joj uloge u nekoliko low-budget filmova.

Njihov prvi brak izazvao je mnogo negodovanja talijanske javnosti, jer je Ponti tada još uvijek bio u braku sa svojom prvom ženom.

Par je pobjegao u Meksiko gdje su se vjenčali uz nazočnost odvjetnika, a Carla Pontija su vlasti u Italiji optužile za bigamiju.

Bila je to prilika da se odsele u Francusku gdje su dobili i državljanstvo, a tada se Ponti i službeno rastao od žene i ponovno, ovoga puta pred crkvom, oženio Sophiju.

U to vrijeme karijere i Sophije i Carla su cvjetale. 1962. godine Loren je osvojila nagradu Oscar za najbolju glumicu za film 'Two Women' (La Ciociara), kojeg je producirao upravo Ponti. Četiri godine kasnije, bio je nominiran za Oscara za film 'Dr. Živago'. (S.S.)