1. OžUJKA 2012. 15:46h

Retrospektiva Mate Celestina Medovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Foto

Scena
0

Tekst

Retrospektiva Mate Celestina Medovića, nakon Klovićevih dvora, gostuje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Autor je izložbe odličan poznavatelj Medovićeva opusa – povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

 Riječ je o dosad najvećoj izložbi tog, uz Vlaha Bukovca, najznačajnijeg dubrovačkog slikara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pionira moderne hrvatske umjetnosti. Posljednja opsežnija retrospektiva organizirana je 1990. Broj izložaka nešto je manji od onih koji su predstavljeni javnosti u Zagrebu, no dubrovačka će publika na tri kata Umjetničke galerije razgledati dosad najopsežniji postav ovog slikarskog klasika – izloženo je više od 170 Medovićevih radova iz svih faza i u čitavom tematskom rasponu.

 Tako je, uz rane crteže, portrete iz različitih razdoblja, slike religiozne tematike, moguće vidjeti i njegove mrtve prirode te brojne, za slikara amblematske, pejsaže pelješkog i dubrovačkog kraja.

 Od njegovih povijesnih djela izložen je i glasoviti, višestruko u inozemstvu nagrađivan Bakanal iz 1893., vlasništvo Moderne galerije u Zagrebu.