6. RUJNA 2013. 17:47h

Tri premijere u novoj sezoni riječkog kazališta lutaka

Foto

Scena
0

Tekst

Gradsko kazalište lutaka Rijeka (GKL) predstavilo je danas na konferenciji za novinare novu sezonu u kojoj najavljuju tri premijere i jednu svečanu obnovu.

Program i druge novosti iz GKL-a predstavila je ravnateljica Zrinka Kolak Fabijan.

Novost u riječkom GKL-u je predstava koja pripada tzv. teatru za pelenaše. Riječ je o predstavi "Šarena priča" namijenjenoj djeci do 36 mjeseci čime se riječko kazalište uključuje u trend kazališta za najmanje pokrenut u Skandinaviji. Ovaj tip kazališta hit je u Mađarskoj u posljednje vrijeme te iz te zemlje dolazi redateljica predstave Rita Bartall Kiss.

Osim te predstave, premijerno će se izvesti "Snježna kraljica" H.C. Andresena u režiji Serđa Dlačića te predstava "Ezopove basne". Predstava je sastavljena od odabranih basni tog autora, a izvodit će se na minijaturnoj pozornici i moći će se prilagoditi različitim izvedbenim prostorima.

Na scenu se vraća obnovljena predstava "Kraljevna i klaun" po tekstu B. Svatona i I. B. Klein u režiji Aleksandera Maksymiak. Prvi put je izvedena 1996. godine i doživjela je velik uspjeh a proteklih godina nije izvođena.

Tradicionalna revija lutkarskih kazališta u GKL Rijeka održat će se od 3. do 11. studenoga, a predstavit će se lutkarske i igrane predstave za djecu iz Hrvatske i inozemstva. Izvest će se desetak predstava.

GKL Rijeka organizira i kreativne radionice za djecu kojima je cilj učenje raznih likovnih tehnika i razvijanje kreativnosti. Na njima djeca stvaraju crteže, ukrase, mozaike i skulpture i to sve kroz igru.

Radionice će se održati u dva ciklusa, od kojih prvi počinje 23. rujna.

 

(Hina)