AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

9. STUDENOG 2011. 11:33h

Zagrebačka kuća "Fraktura" izdala kontroverznu knjigu "Tajne konklava"

Foto

Scena
0

Tekst

Na hrvatskom jeziku imaju prevedenih čak šest knjiga. Najnovija je "Tajne konklava" a bavi se biranjem rimskog pape i načinima na koje se može utjecati na taj izbor. Talijanski pisci Rita Monaldi i Francesco Sorti svoj su najnoviji hrvatski prijevod koji je objavila Fraktura predstaviti i na Interliberu. 

- Čitatelji imaju pravo na vjerodostojnost. Stoga mi želimo biti najtočniji u svim činjenicama, jer nas u pisanju vodi ljubav prema istini - istaknuo je Sorti pred poklonicima na zagrebačkom velesajmu. 

-Mi ne želimo o povijesti učiti iz napisanih povijesnih knjiga, nego iz dostupnih povijesnih izvora, iz dokumenata - ističe Rita Monaldi.

- Postoje velike laži i crne legende o brojnim osobnostima europske povijesti koje nisu utemeljene na činjenicama. Te su laži uvredljive i za čovječanstvo i za Europu, radi se o falsiciranju istine, a mi se bavimo upravo takvim temama. Treba čitati izvorne dokumente, a ne povijesne knjige -  ističe književnica koja najavljuje i knjigu o zloglasnim Borgiama. I dok u ciklusu knjiga o opatu Attu Melaniju jako paze na stil, u ciklusu knjiga o Salaju, čovjeku renesanse i da Vincijem rođaku mogu se i opustiti, jer je riječ o čovjeku koji govori i živi vrlo brzo.