6. LIPNJA 2012. 14:21h

Zatvoren prvi Kiki Tabor - međunarodni festival dječjeg filma

Foto

Scena
1

Tekst

„Velika želja malog dabra“ (Damned), animirani film britanskog redatelja Richarda Phelana, pobjednik je prvog Kiki Tabora - međunarodnog festivala dječjeg filma, prvi put održanog u Zaboku u sklopu 10. Tabor Film Festivala. U oštroj konkurenciji 25 kratkih animiranih filmova presudila je odluka tročlanog dječjeg žirija.


“Pričajući priču o dabru, ovaj film nas na vrlo duhovit način upozorava na ironiju života i besmislice koje nam se vole preprječiti na putu prema ostvarenju naših ciljeva. S takvom idejom ovog filma nije se teško poistovjetiti.” Tim su riječima članovi žirija Marta Tušek i Luka Štokan, učenici zabočke Osnovne škole K.Š. Gjalski dodjelili Trofej Kiki Tabora nakon čega je uz gromoglasan dječji pljesak zatvoren prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku.


Istovremeno, dodjeljeno je i posebno priznanje žirija i Trofej Kiki Tabora španjolskm filmu “Moji snovi” (Shadow of Blue) redatelja Carlosa Lascanoa zbog “poslane poruke kako je mašta neiscrpno vrelo života samog po sebi, a ne samo neostavrenih snova”. Osim načina na koji je izrečena ideja, Martu, Luku i Karla Kralja oduševila je i kvaliteta animacije i pričanje priče kroz ljudske sjene.


Kiki Tabor posjetio je i Božidar Trkulja, redatelj filma “Priča s početka vremena”. “ Vjerujem da je film dobar predstavnik hrvatskog animiranog filma na ovom festivalu, kojim barem nastavaljamo ili održavamo živim, tradiciju animiranog filma u Hrvatskoj.“ rekao je Trkulja.


Dvorana multimedijalnog centra Zabok, gdje se od 4. do 6. lipnja održavao Kiki Tabor, primila je oko 1500 djece, predškolske i školske dobi koji su kroz tri dana festivala imali priliku vidjeti 25 filmova u četiri natjecateljska programa i dva revijalna programa poljskih filmova. U sklopu festivala održana je i radionica izrade kratkog filma tehnikom stop animacije, koju je vodila Lucija Mrzljak. 

Program Kiki Tabora nastavlja se i večeras projekcijama filmova koji su po izboru publike pobjedili na TFF u periodu od 2003.-2011. Program počinje u 21 sat na terasi krčme Polanović u Zaboku.

Sve projekcije Kiki Tabora i film s radionice Lucije Mrzljak ponovno će se moći pogledati od 8. do 14. srpnja za vrijeme trajanja 10. Tabor Film Festivala.