15. SRPNJA 2012. 22:08h

Završetak Dokufesta

Foto

Scena
0

Tekst

Festival dokumentarnog filma Dokufest održavao se od 7. do 15. srpnja u Prizrenu na Kosovu. Koprodukcija "Posljednja ambulantna kola Sofije" osvojila je Grand prix u kategoriji Balkanski Dox, a redateljica Dana Budisavljević proglašena je najboljom debitanticom zahvaljujući filmu "Nije ti život pjesma Havaja".

"Posljednja ambulantna kola Sofije" - prate se jedna od trinaest ambulantnih kola bugarskog glavnog grada, a vozač, liječnik i medicinska sestra pokušavaju svakodnevno spašavati živote, dok se istodobno bore s ruševinama zdravstvenog sustava. Redatelj filma je Ilian Metev, a producent Siniša Juričić. Hrvatska premijera održat će se za vrijeme Festivala igranog filma u Puli, a biti će prikazan i na Motovun Film Festivalu.

"Nije ti život pjesma Havaja" - prikazan u istoj kategoriji; svojoj redateljici priskrbio je nagradu Najbolji balkanski debitant, a produkcijska kuća koja stoji iza filma je Hulahop.

Ovogodišnji festival ugostio je 300 filmaša, a 25 000 posjetitelja sudjelovalo je na projekcijama i ostalim festivalskim događanjima. Dokufest se istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i kao najveće kulturno događanje na Kosovu što potvrđuje brojna posjećenost publike i proesionalaca, stručne radionice, te raznoliki popratni programi.