AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

19. PROSINCA 2011. 10:10h

Amerika čvrsto stoji uz svoje saveznike Južnu Koreju i Japan

Foto

Svijet
0

Tekst

Ostajemo predani stabilnosti korejskog poluotoka te slobodi i sigurnosti naših saveznika, piše u priopćenju Bijele kuće nakon što je objavljena vijest da je preminuo sjevernokorejski diktator. Iz ureda za odnose s javnošću također naglašavaju da pomno prate sva izvješća o smrti Kim Jong-ila te kako je predsjednik obaviješten o smrti i u kontaktu je sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu.

Vijest o smrti sjevernokorejskog vođe bitno je drukčije odjeknula na istoku SAD-a. Naime, u Los Angelesu se nalazi najveća korejska enklava u SAD-u. Izvještaji o smrti diktatora mogli su se čuti s gotovo svakog televizijskog prijamnika u losangeleskom Koreatownu.

Gotovo 200.000 Korejaca živi u Los Angelesu. Neki od njih, donosi AP, preselili su se u SAD po završetku Korejskog rata 1953., a velik broj njih imigrirao je kada je SAD 1965. malo "olabavio" useljeničke zakone.

Iako godinama žive na drugom kraju svijeta, mnogi Korejci u SAD-u zabrinuti su za svoju domovinu, svoje obitelji i rođake koji još uvijek žive u poluotočnoj državi. Jong-ilova smrt simboličan je trenutak za sve Amerikance korejskog podrijetla. Nadaju se da će novi vođa biti netko kome je stalo do građana i netko tko smatra da svi zaslužuju život. Sve u svemu za većinu njih to je dobra vijest te se nadaju da će sjevernokorejska vlada pasti.

Sjevernokorejski saveznici ne bi se složili s iseljenim Korejcima. Kina je Sjevernoj Koreji izrazila "duboko žaljenje" zbog smrti Kim Jong-ila. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu naglasio je da je Kina šokirana viješću o smrti i Sjevernokorejcima šalje iskrenu sućut.

Sjevernokorejski izolirani tvrdolinijaški komunizam, prenosi Guardian, uvijek je ovisio o potpori kineske diplomacije kao i o njihovoj pomoći i hrani. Kim Jong-il često je posjećivao Kinu, a kineski politički analitičari sigurni su da se odnosi dviju zemalja neće bitno promijeniti. Ipak najavljuju pojačane granične kontrole kako bi spriječili eventualne nerede.

I južnokorejska Nacionalna policijska agencija naredila je svojim službenicima diljem zemlje da se pripreme na prekovremena dežurstva. Predsjednik Lee Myung-bak otkazao je ostatak današnjih obaveza, a svi članovi južnokorejske vojske su u stanju pripravnosti.

Južnokorejske snage budno će pratiti kretanja sjevernokorejskih snaga i pooštriti sigurnosnu pripravnost na moru, objavilo je ministarstvo obrane.

- Južnokorejska zabrinutost je opravdana s obzirom da jer bi nesigurna Sjeverna Koreja mogla biti opasnija nego inače – komentirao je neimenovani američki dužnosnik, donosi CNN.

Ipak, u demilitariziranoj zoni između dvaju Koreja stanje je mirno.