AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

4. SVIBNJA 2012. 16:20h

Argentinski parlament izglasao nacionalizaciju domaće naftne kompanije

Foto

Svijet
0

Tekst

Donji dom argentinskog parlamenta s 207 glasova za i 32 protiv u četvrtak je izglasovao zakon prema kojemu bi država postala vlasnikom 51 posto dionica YPF-a, najveće domaće naftne kompanije čiji je većinski, 57-postotni vlasnik španjolski Repsol. Gornji dom, senat, već je prihvatio nacionalizaciju prošlog tjedna.

Za nacionalizaciju YPF-a, koji je bio privatiziran početkom devedesetih, najviše se zalagala predsjednica Christina Kirchner koja tvrdi da španjolska tvrtka nije dovoljno ulagala u razvoj naftne i plinske proizvodnje. U Repsolu pak tvrde da to nije istina, a nacionalizacija je očekivano razljutila španjolsku vladu i Europsku komisiju. Međutim, predsjedničina odluka naišla je na odobravanje mnogih Argentinaca koji politiku slobodnog tržišta krive za financijski kolaps iz 2001. godine.

- Da bismo držali korak s rastom, trebamo pokazati da je YPF u rukama države mnogo učinkovitiji, proizvodi puno više, a dovoljna je mogućnost da imamo moćnu industrijsku zemlju kakvu zaslužujemo - rekao je zadovoljni kongresnik Daniel Filmus, koji je bio među onima koji su glasovali za nacionalizaciju.