7. RUJNA 2013. 15:47h

Ashton: Europa za "snažan odgovor" na kemijski napad

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u subotu "na snažan i jasan odgovor" na kemijske napade 21. kolovoza u Siriji, a čvrste su pretpostavke da ih je počinio sirijski režim, izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton u Vilniusu.

"Želimo jasan i snažan odgovor" rekla je Ashton na ministarskom sastanku u glavnome gradu Litve u nazočnosti američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

Ashton je pročitala konačnu izjavu u kojoj ministri 28 članica EU navode kako "čvrste pretpostavke" ukazuju da je sirijski režim odgovoran za napade kemijskim oružjem u kojem su ubijene stotine ljudi u predgrađu Damaska.

Na početku sjednice, više ministara ustvrdilo je da treba pričekati rezultate inspektora UN-a o kemijskom oružju.

Iznenadio je njemački šef diplomacije Guido Westervelle najavom da će i Njemačka potpisati poziv na "snažan međunarodni odgovor" na kemijski napad koji je u Sankt Peterburgu u petak donijelo 11 članica skupine G20 (najrazvijenijih zemlja i brzo rastućih gospodarstava).

Njemačka je u petak bila jedina iz Europske unije na tome sastanku koja nije potpisala izjavu.

Ministri EU u subotu su pozdravili najavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da će Pariz pričekati izvješće UN-a o kemijskom oružju prije mogućih udara.

"Pozdravljamo izjavu (predsjednika) Hollandea", rekla je Ashton. (Hina)