Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

4. SRPNJA 2012. 17:34h

Biskup Komarica: Stanje u BiH je i dalje loše i zabrinjavajuće

Foto

Svijet
0

Tekst

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je zastupnike u Europskom parlamentu kako je stanje u Bosni i Hercegovine i šesnaest godina nakon rata loše i zabrinjavajuće, uz ocjenu kako je to rezultat nedostatka zajedničke vizije o budućnosti te zemlje, prenijela je u srijedu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Biskup Komarica u posjetu Europskom parlamentu boravio je na poziv paneuropske radne skupine Europske pučke stranke (EPP) a u predavanju kojega je održao u utorak ustvrdio je kako je nedvojbeno da sadašnji politički, administrativni i društveni poredak BiH ne dopušta nikakav prostor za pravednu i demokratsku državu.

Suodgovornim za takvo stanje banjalučki je biskup uz domaće političare označio i predstavnike međunarodne zajednice, a posebice države-supotpisnice Daytonskog sporazuma.

Biskup Komarica posebice je upozorio na još uvijek neriješeno pitanje mnogih prognanika i izbjeglica koji nisu odustali od želje za povratkom, a nemaju potrebne političke, pravne i materijalne potpore države za održivi povratak. Dramatičnim je opisao ovaj problem u odnosu na Hrvate u BiH s obzirom na jako mali povratak onih koji su prognani i zbog čega je početkom godine i Sveta Stolica izrazila svoju veliku zabrinutost.

Pozvao je europske zastupnike da se odlučnije i zajedničkim snagama založe za konačno temeljito ozdravljenje stanja u BiH.

Komaricu je u Strasbourgu primio i predsjednik Europskog suda za ljudska prava Nicholas Bratza. Banjalučki je biskup Komarica prikazao teško političko i pravno stanje u BiH naglasivši neučinkovitost domaćeg sudstva te na sustavno kršenje ljudskih prava i nijekanja temeljnih prava i sloboda kako prognanim i izbjeglim osobama tako i povratnicima i onima koji su ostali na svojim ognjištima.

Bratza je izrazio iskrenu osobnu zabrinutost zbog nepoštivanje ljudskih prava i sloboda u BiH i zajamčio spremnost i volju suda kojemu je na čelu da još učinkovitije i zauzetije radi na osiguranju poštivanja tih prava, prenijela je KTA. (Hina)