5. KOLOVOZA 2012. 18:54h

Bivši kuhar pokojnog vođe Kim Jong-ila posjetio Pjongjang

Kim Jong il, vođa sjeverne koreje

Foto

Svijet
0

Tekst

Japanac koji je bio kuhar pokojnome sjevernokorejskom vođi Kim Jong-ilu posjetio je Pjongjang prvi put u zadnjih 11 godina i sastao se s novim šefom države Kim Jong-unom i njegovom suprugom Ri Sol-ju koju je opisao kao "lijepu i šarmantnu", objavili su japanski mediji.

Kenji Fujimoto, a to mu je pseudonim, radio je kao osobni kuhar pokojnoga Kima krajem osamdesetih i u devedesetima, a novinarima u Pekingu, na povratku iz Sjeverne Koreje, rekao je kako je Kim Jong-unu bilo drago što su se sastali, objavile su agencije Kyodo i Jiji.

Fujimoto je 2003. objavio memoare u kojima je pisao o vremenu kad je bio glavni kuhar Dragomu Vođi. Po njegovim riječima, mladi je Kim "uživao" u tuni koju je kuhar donio za njega, javlja Kyodo.

Japanski kuhar čija je knjiga pružila rijedak uvid u stanje u vladajućem domaćinstvu Sjeverne Koreje, danas uvijek nosi tamne sunčane naočale, razna pokrivala za glavu i često se seli jer smatra da mu je život ugrožen.

Fujimoto je za Kim Jong-ila radio 13 godina od 1988., a mladoga Kima upoznao je u to vrijeme kad je više od milijun Sjevernokorejaca umrlo od gladi.

U knjizi je istaknuo baš Kim Jong-una kao najdražega sina Dragoga vođe. O njemu piše kao o "princu" i kaže kako je najsličniji ocu. (Hina)