7. RUJNA 2013. 15:54h

Britanija: Znatno porasla vrijednost luksuznih oldtimera

oldtimeri, Tour Istrom

Foto

Svijet
0

Tekst

Zbog sve većeg interesa bogatih azijskih ulagača vrijednost luksuznih oldtimera poput Ferrarija, Bugattija i Bentleya skočila je 28 posto u samo godinu dana, a značajni skok cijena na kolekcionarskim tržištima zabilježile su i vrijedne kovanice i poštanske marke.

 

Konzultantska tvrtka za imovinu Knight Frank, koja objavljuje indeks kretanja cijena luksuznih proizvoda kaže da svjetski bogataši ulažu novac u opipljive predmete u kojima mogu uživati u vrijeme kad se čini da se svjetsko gospodarstvo počinje oporavljati.

 

Tako je u srpnju rijetki primjerak Mercedes-Benza W196 iz 1954. u kojem je peterostuki pobjednik Formule 1 Juan Manuel Fangio iz Argentine osvojio dvije pobjede prodan na dražbi za 19,6 milijuna britanskih funti čime je postao najskuplji ikad automobil prodan na dražbi.

 

"Mnogo bogatih Azijaca nabavilo je oldtimere... drže ih u garažama u Britaniji ili drugdje u Europi i dolaze ih voziti na utrkama", kaže Andrew Shirley, urednik indeksa.

 

Do sada se u nesigurnim vremenima zlato smatralo utočištem za ulagače no njegova vrijednost u posljednjih godinu dana pala je 23 posto nakon 12 godina uzlaznog trenda.

 

"Zlato jeste opipljivo no u njemu nema konkretnih užitaka... dok je s oldtimerima drugačije - sigurne su investicije ali su i nešto u čemu ćete i uživati", kaže Shirley.

 

Nakon oldtimera prema indeksu kretanja cijena luksuznih proizvoda najviše je skočila cijena vrijednih kovanica i poštanskih maraka - devet odnosno sedam posto.

 

Vrijednost umjetničkih djela, sa sve većim oprezom i izbirljivošću kupaca, pala je u posljednje vrijeme prosječno šest posto. (Hina)