Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. SRPNJA 2012. 13:16h

Četrnaestero civila poginulo na jugu Afganistana

Kandahar

Foto

Svijet
0

Tekst

Četrnaestero civila poginulo je u eksploziji dviju bomba kućne izrade u nestabilnoj pokrajini Kandaharu, na jugu Afganistana, doznaje se u nedjelju iz policijskog izvora.

"Pri prolasku traktora i kamioneta eksplodirale su bombe kućne izrade u okrugu Argistanu, usmrtivši 14 i ranivši tri osobe", rekao je general Abdul Razik, načelnik policije u pokrajini Kandaharu. Pokrajinska vlada potvrdila te brojke na Twitteru.

Prva bomba je eksplodirala pri prolasku kamioneta u kojemu je bilo 10 osoba, među njima žene i djeca, priopćila je pokrajinska vlada. Druga se aktivirala kada je naišao "traktor koji je htio prevesti osobe ranjene u prvoj eksploziji", dodaje isti izvor.

Talibani zasad nisu preuzeli odgovornost za ovaj dvostruki napad.

Talibani koje je koncem 2001. svrgnula s vlasti međunarodna koalicija predvođena SAD-om, od tada se bore s afganistanskom vladom i njezinim saveznicima iz NATO-a. Samoubojički napadi i bombe kućne izrade njihovo su najčešće oružje.

Nasilje je najraširenije na jugu i na istoku zemlje, gdje su glavna središta talibana i njihovih saveznika, smatra UN.

Najveću cijenu u sukobu plaćaju civili kojih je u 2011. poginulo više od 3.000, po UN-ovim podacima, što je najveći broj u jedanaestogodišnjem sukobu. (Hina)