Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

22. KOLOVOZA 2012. 13:08h

Correa: Assangeov slučaj u Latinskoj Americi ne bi se smatrao zločinom

Foto

Svijet
0

Tekst

 Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izjavio je da osnivač Wiki Leaksa Julian Assange treba odgovoriti na optužbe dviju Šveđanki za seksualne napade, ali smatra da se taj slučaj u Latinskoj Americi ne bi smatrao zločinom, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanska vlada inzistira na istrazi optužbi protiv Assangea za seksualne prijestupe. Ona želi udovoljiti sudskom zahtjevu za izručenjem Assangea Švedskoj, a Assange niječe optužbe.

Correa također smatra da Assange treba odgovoriti na optužbe.

"Ne želim suditi o navodima koji nisu dokazani i koji se ni u kom slučaju u Latinskoj Americi ne bi smatrali zločinom", kazao je Correa pred novinarima u Guiyaquilu.

"Nikada nije bila namjera ekvadorske vlade niti Juliana Asssangea da ne odgovori na te navode".

Ekvador je predložio da švedski istražitelji ispitaju Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i rekao je da će podržati njegov odlazak u Švedsku ako dobije jamstva britanske vlade da neće biti izručen SAD-u.

Assange (41) strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije u Švedsku mogao potom biti izručen u SAD, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine tisuća povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt. U SAD-u je za odavanja državne tajne predviđena i smrtna kazna.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije. (Hina)