TEKST: M.V.
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

ZLOČIN IZ 1945.

15. OžUJKA 2009. 22:05h

Crnogorci traže svoje sunarodnjake u Hudoj jami

Ulazak u Barbarin rov u Sloveniji

Foto

Svijet
0

Tekst

Dvije stranke opozicije trže od crnogorske vlade da zatraži od Slovenije ekshumaciju crnogorskih žrtava ubijenih u Hudoj jami.

Crnogorske stranke Narodna stranka i Demokratska srpska stranka zahtijevaju od svoje vlade da potpiše sporazum sa Slovenijom o ekshumaciji crnogorskih žrtava koje su 1945. godine bačene u Hudu jamu, piše Mina.

-.-Muzej novejše zgodovine -.-Ljudski ostaci u masovnoj grobnici u Hudoj Jami u Sloveniji
Ljudski ostaci u masovnoj grobnici u Hudoj Jami u Sloveniji
Photo Muzej novejše zgodovine  
Stranke spočitavaju premijeru Milanu Đukanoviću da je njegova stranka nasljednica Komunističke partije Crne Gore koja je 1945. godine 'okrenula glavu' na zločine koji su počinjeni u Sloveniji.

U priopćenju za javnost stranke poručuju kako je Huda jama još jedan tragični događaj u povijesti Crne Gore koji bi trebao ostati kao upozorenje budućim generacijama.  

Crnogorska nevladina organizacija 'Otkrit ćemo istinu' najavila je da će otputovati u Sloveniju kako bi saznali koliko je Crnogoraca ubijeno u Hudoj jami.

Prema riječima predsjednika organizacije, u Sloveniji je nakon Drugog svjetskog rata ubijen velik broj Srba i Crnogoraca koji su bili na strani nacista. Prema njegovoj procjeni, ubijeno je oko 20 tisuća crnogorskih vojnika.