Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

7. RUJNA 2013. 17:34h

Dan posta u svijetu protiv napada na Siriju

Foto

Svijet
0

Tekst

Katolici i drugi kršćani, kao i muslimani, budisti, židovi i ateisti pozvani su u subotu da se pridruže Svjetskom danu molitve i posta za mir, a protiv vojnog rješenja sukoba u Siriji, koji će završiti bdijenjem u Rimu koje će predvoditi papa Franjo.

Papa Franjo pozvao je milijardu katolika i vjernike svih ostalih religija kao i ateiste da se pridruže tom snažnom apelu za mir i prosvjedu protiv strane vojne intervencije u Siriji.

Papa se protivi sve izvjesnijem američkom i francuskom napadu na Siriju smatrajući da će ta intervencija samo pogoršati situaciju, uzrokovati nove pokolje i jačanje mržnje i da nikako neće moći biti ograničena.

Papa je poslao i pismo čelnicima skupine G20 okupljenima na summitu u Sankt Peterburgu pozvavši ih "iz dubine srca" da odustanu od bilo kakve vojne opcije u Siriji.

U Hrvatskoj, za mir u Siriji molit će se, među ostalim, i u Svetištu Majke Božje Trsatske, a u Slavonskom Brodu u 19 sati počet će misa bdjenja s procesijom sa svijećama, prenosi IKA.

Papinu pozivu za Svjetski dan molitve i posta za mir u Siriji pridružio se i Hrvatski Caritas i pozvao sve koji mogu da i novčanim darom pridonesu ublažavanju neljudskih patnji tisuća Sirijaca.

Papin apel prihvaćen je na Bliskom istoku, čiji su inače često podijeljeni patrijarsi složni u zabrinutosti zbog posljedica širenja rata i jačanja islamista. Inicijativu je podržao carigradski patrijarh Bartolomej I.

Poglavar sirijskih sunita, veliki muftija Ahmad Badredin Hasun, također je pozvao svoje vjernike da se pridruže Papinoj molitvi.

Za mir u regiji u subotu navečer molit će se i u crkvama u Libanonu, kao i u libanonskoj muslimanskoj zajednici.

Molitveno bdijenje na Trgu svetog Petra u Rimu počet će u 19 sati i moći će se pratiti i u izravnom prijenosu putem linka http://www.youtube.com/watch?v=zw1UYylwwuc, te www.sat2000.it. prenosi IKA. Pridružit će mu se i talijanska arapska zajednica, kao i mnogobrojni talijanski ateistički pokreti.

 

(Hina)