AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

21. TRAVNJA 2012. 20:56h

Divjak: Dobrovoljačka je završena stvar, treba stati na kraj provokacijama

jovan divjak

Foto

Svijet
0

Tekst

Bivši ratni general Armije BiH Jovan Divjak izjavio je, povodom najava iz Banja Luke da će 3. svibnja ponovno obilježiti godišnjicu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kako treba "stati na kraj provokacijama" jer je ovaj slučaj "završena stvar", javlja agencija Tanjug, a prenose brojni mediji u Srbiji koji podsjećaju kako je Jovana Divjaka austrijsko pravosuđe prošle godine odbilo izručiti Srbiji i odbacilo sve optužbe protiv njega u vezi s ovim slučajem. Slično je reagiralo i britansko pravosuđe kada nije izručilo ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića kojega je Srbija optuživala za isti slučaj.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. svibnja 1992. poginula su, prema srpskim tvrdnjama, 42 pripadnika bivše JNA kada su se povlačili iz jedne sarajevske vojarne dok bošnjačka strana spominje nekoliko poginulih. Divjak drži kako je tužiteljstvo BiH trebalo zaključiti ovaj slučaj pa ne bi dolazilo do napetosti između Bošnjaka i Srba uoči svakog 3. svibnja.

- Sve dok je tako, imat ćemo obilježavanja i provokacije koje će se nastaviti svake godine. Tužiteljstvo BiH to mora okončati i jasno podvući crtu, da ne kažem zabraniti - drži Divjak dodajući kako "u Dobrovoljačkoj ulici više nije problem obilježavanja navodnog zločina, nego što u RS ne žele prihvatiti odluke Tužiteljstva BiH i Međunarodnog suda pravde u Haagu".

- Sve dok je tako, dok se negiraju Tužiteljstvo BiH i Haag, to je provokacija - rekao je Divjak za sarajevski Dnevni avaz te podsjetio kako je tužiteljstvo BiH u siječnju ove godine obustavilo istragu u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 osumnjičenih, među kojima je bio i Jovan Divjak.